Srednja BosnaVares

VAREŠ: Tužilaštvo zatražilo pritvor za pet osumnjičenih u slučaju vareške “Šumarije”

Tužilaštvo ZDK predložilo je zeničkom Kantonalnom sudu da odredi jednomjesečni pritvor za pet od šest osoba uhapšenih u policijskoj akciji koja je zbog nezakonitog eksploatisanja šuma jučer provedena na području Vareša.

Jednomjesečni pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i ometati istragu te zbog bojazni da bi mogli dovršiti započeto ili počiniti novo krivično djelo, saznajemo u Tužilaštvu ZDK.

Predloženo je pritvaranje Kenana Kamenjaša (38), potpredsjedavajućeg Općinskog vijeća Vareš i šefa poslovne jedinice “Šumarije” u Varešu, kao i Džafera Z. (55), Jasmina N. (51), Adema R. (48) i Mehmeda M. (45). Jučer je policija uhapsila i Edina I. (41) ali je on nakon saslušanja u policiji pušten na slobodu.

Prema zvaničnim informacijama iz MUP-a ZDK, kao i dokazima prikupljenim tokom istrage, uhapšeni, tačnije Kamenjaš te Džafer Z. (55), Jasmin N. (51) i Adem R. (48) kao uposlenici JP ŠPD-ZDK d.o.o. Zavidovići,  te Mehmed M. kao uposlenik Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK i vlasnik privatnog obrta za obradu drveta, sumnjiče se da su u proteklom periodu počinili krivična djela u vezi nezakonite sječe i eksploatacije šume, te da su na taj način sebi i drugim osobama pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist, a budžetu ZDK nanijeli veliku štetu, koja će biti precizno utvrđena naknadnim vještačenjima.

Na teret im se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, primanje dara i drugih oblika koristi i šumska krađa.

Share via
Copy link