BiH

DODIK: Ako ja mogu trpiti nametnutu zastavu onda i drugi trebaju prihvatiti zastavu RS

“Tražiti od mene da se smijene tužiteljii?  Ja nisma taj koji bira i mijenja tužitelje, ja deset godina pokušavam smjeniti tužitelje,  istjerati strance, ali ne mogu”, rekao je Dodik.

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH održao je veliku godišnju konferenciju za novinare.

Na početku godišnje konferencije, Dodik je najavio nove projekte u 2019. godini, te rekao kako će nastaviti koračati krupnim koracima i dalje.

 

Mirovine, plaće, bolnice

“Kraj godine je vrijeme sumirati važne događaje iz protekle godine i najaviti planove i projekte za narednu godinu. U protekloj kampanji je bilo i oblika specijalnog rata i nedvosmisleno je kako je postojalo miješanje stranog faktora u izborni proces”, rekao je Dodik. Dodao je kako su Opći parlamentarni izbori obilježili 2018. godinu.

“Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces. Kad smo objelodanili kako su Britanci uložili veliki novac za utjecaj na izbore, svi su napadali nas. Međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života. Bavili smo se infrastrukturnim projektima”, izjavio je Dodik.

Istakao je kako je ova godina bila apsolutno najbolja po pitanju broju zaposlenih u Srpskoj s povećanjem zaposlenih za 2,2 posto.

Naglasio je kako je Srpska, u ovoj godini, imala najveće anuitete za povrat zajmova. “Naš anuitet u narednoj godini bit će manji za 240 milijuna KM što će omogućiti normalno funkcioniranje proračuna”, poručio je te dodao kako će u 2019. godini cilj biti da prosječna plaća bude 1.000 KM.

Dodao je kako su u Srpskoj povećane mirovine i kako će se povećavati i dalje.

“Činili smo sve kako bi završili započete infrastrukturne projekte i mogu se pohvaliti kako smo završili autocestu ‘9 januar’, a nastavit ćemo i raditi na koridoru do Drine. Ovu godinu obilježio je i projekt izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili”, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodo kako se mnogo radilo da UKC Republike Srpske poprimi drugu dimenziju. “Objedinili smo sve klinike na jednom mjestu. Nastavljamo i dalje raditi kako bi on bio reprezentativan objekat”, kaže Dodik.

Podsjetio je kako je preko 130 milijuna KM implementirano u sve općine Srpske, te dodao kako je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj preko 20 milijuna za realizaciju projekata.

Formiranje Vijeća ministara

Dodik je rekao kakoje pokušao to staviti na dnevni red sjednice Predjedništva BiH, ali nije bilo suglasnosti.

“Nitko nije imao primjedbu na činjenicu kako srbin treba biti predsjedatelj Vijeća minsitara i sve sam ih upoznao sa činjenicom kako stranke iz RS okupljene oko SNSD-a predlažu Zorana Tegeltiju. Ostalo je da se dogovore oko raspodjele resora, ali nepristojno je bez predsjedatelja to raditi.

“Mi ne ulazimo ni u kakvu koaliciju na području BiH, mi samo uzmamao ono što nam pripada”, rekao je Dodik.

Istakao je da je međunaridni faktor napravio nemoguću situaciju u BiH.

“Ako je netko mislio kako je uredu ubiti srpskog svata zbog zastave i mislim da se srpska zastava treba da nalazi gdje smo mi”, poručio je Dodik, rekavši “ako ja mogu trpiti zastavu BiH koja je nametnuta od visokog predstavnika, onda mogu i drugi prihvatiti kompromis i zastavu RS”.

O “Pravdi za Davida”

Dodik je rekao kako prati odgovornost ljudi iz policije, ali tu odgovornost može utvrditi samo tužitelj.

“Ako Tužiteljstvo utvrdi kako policija nije odgovarajuće radila, oni trrebaju reći je li  policija prekršila proceduru”, rekao je Dodik.

Poručio je kao on nije taj koji može smijeniti ružitelje.

“Tražiti od mene da se smijene tužiteljii?  Ja nisma taj koji bira i mijenja tužitelje, ja deset godina pokušavam smjeniti tužitelje,  istjerati strance, ali ne mogu”, rekao je Dodik.

NN/Dnevnik.ba

Share via
Copy link