BiH

Održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH SNSD-a i SDA – Mandatar Vijeća ministara za sedam do deset dana

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas je održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, SNSD-a Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića, na kome se razgovaralo o formiranju vlasti u BiH. Nakon održanog sastanka stranački predsjednici izjavili su da je sastanak bio konstruktivan, javlja avaz.ba.

Dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH rekao je da očekuje da Vijeće ministara BiH bude formirano do kraja ožujka.

– Čini mi se da smo napravili značajan iskorak, rekao je dr. Čović.

– Razgovor i vodi tome da do kraja mjeseca imamo Vijeće ministara BiH. Moramo dogovoriti tehničke detalje i do kraja tjedna potpisati jednu izjavu o onome što smo danas dogovarali. Sve druge teme o kojima smo govorili prije svega traže što prije formiranje Vijeća ministara BiH, prije svega da se okrenemo reformama, prometnoj infrastrukturi i drugim važnin pitanjima. Očekujemo da ta izjava bude kratka i nadamo se da ćemo se razmjeti oko resora i s te strane mislim da smo napravili iskorak. Da li će to biti tako, poznavajući nas, treba sačekati dan-dva pa vidjeti kako će ta izjava proći – naglasio je dr. Čović.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kazao je da je važno što je na današnjem sastanku iskazana zajednička podrška europskom putu BiH.

– Očekuje se da će mandatar Vijeća ministara biti izabran za sedam do deset dana, a do kraja mjeseca bit će formirano Vijeće ministara – kazao je predsjednik SNSD-a.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović je kazao da na današnjem sastanku nisu uspjeli postići dogovor u vezi s aktivacijom Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u, odnosno u vezi s usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa.

Share via
Copy link