BiH

Borci i vlast usaglasili tekst prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH

Takav tekst Vlada treba da uputi u parlamentarnu proceduru, te borci očekuju, kako je izjavio Feni predsjednik Saveza boraca FBiH Sabahudin Ramić, da Vlada to učini u petak nakon što na zakazanoj sjednici utvrdi Prijedlog navedenog zakona.

“Šest mjeseci od objave zakona predviđeno je da bude objavljen javni registar u kojem će se odvojiti takozvani borbeni i neborbeni dio. Borbeni dio činit će jedinice koje su bile na linijama, a neborbeni namjenska industrija, civilna zaštita i ostali”, kaže Ramić.

Podsjeća da prvi put nakon devet godina Vlada FBiH sa predstavnicima boraca i političkim partijama koje participiraju u Federalnom parlamentu donosi zakon, koji treba pripadnicima boraca garantirati oko 15 prava.

“Sa usaglašenim tekstom zakona sigurno da ne možemo biti zadovoljni 100 posto, ali sa većinom stvari jesmo, među kojima je objava javnog registra. Znači imamo dobar temelj, a naravno zakon se mora dorađivati”, rekao je za Fenu predstavnik kampa boraca Hamza Krkalić.

Njegov lični stav o zakonu je da može bolje, ali istovremeno smatra da nema pravo onemogućiti nekome ko je stekao pravo na penziju da to i ostvari unatoč tome što recimo tu mogućnost on nema.

“Došlo je krajnje vrijeme da zakon usvoje oba doma Parlamenta FBiH. Dakle, ova ponuđena verzija zakona mora biti usvojena u ovom obliku kako bi mogli usrećiti jednu od najugroženijih kategorija ljudi. Bolje ikakav nego nikakav zakon pa ćemo ga dorađivati u narednom periodu”, zaključio je za Fenu predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Nikica Tomić.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH 28. februara odobrio je većinom glasova Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kao i dodatni zaključak.

Njime je zadužio Federalnu vladu da u roku od 30 dana, zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i boračkog kampa, kao i s odgovarajućim parlamentranim tijelom, u daljnjoj proceduri usaglasi konačni prijedlog teksta zakona, koji će biti provodiv u praks

Share via
Copy link