Novi TravnikSrednja Bosna

Novotravničani nezadovoljni uslugama u zdravstvu: Ne isplati se razboliti, ako nemaš para – na groblje

Nakon što je sredinom prošle godine potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva na području Srednjobosanskog kantona, zdravstvenici radnici u kantonu dobili su nešto bolje uvjete rada i nešto veće plaće, a je li se to odrazilo i na kvalitetu usluga u zdravstvenim ustanovama pitali smo građane Novog Travnika,piše drukciji.ba

Većina građana koje smo anketirali nisu zadovoljni uslugama, a kao razloge uglavnom navode preduge pauze na odjelima, čekanje na termine, skupe usluge, ali i općenito nezadovoljstvo odnosom zdravstvenih radnika.

Tako nam je jedna Novotravničanka kazala:

„Ne isplati se razboliti, dok si zdrav zdrav, ako se razboliš umri, Ako nemaš para, hajde na groblje“.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić jučer nije odgovorio na naše pozive, pa smo komentar potražili od liječnika koji je na čelu Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika sa Vladom SBK ispregovarao novi kolektivni ugovor – dr. Murisa Trake, danas savjetnika u ovom sindikatu.

„Jasno mi je nezadovoljstvo građana, ali moj stav je da je zdravstvena zaštita u SBK na zavidnom nivou uzevši u obzir financijska sredstva. Zdravstveni sustav takav kakav jeste velikim dijelom svoj nivo treba zahvaliti entuzijazmu zaposlenika više nego financijskim sredstvima. Svi naši zaposlenici se trude biti svaki dan bolji nego danas, bez obzira na financije. Masa tih mladih ljudi želi biti bolji da bi eventualno bio konkurentan na zapadu. Zato što mnogi od njih ne vide svoju perspektivu ovdje i gledaju da napuste našu državu i zaposle se u nekoj zapadnoj zdravstvenoj ustanovi i riješe se svih egzistencijalnih problema koji ih ovdje tište. Pauze i čekanja, hladan slučaj koji ne zahtijeva hitnoću i neće ugroziti pacijenta, može čekati, s obzirom na veliki pritisak na liječnike“ , rekao nam je Trako.

Je li zdravstvena zaštita na području kantona kvalitetna? Je li odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima primjeran? Jesu li možda i pacijenti prezahtjevni ili imaju prevelika očekivanja?

Share via
Copy link