Svijet

Sve svoje milijarde je dala da se migrante ne pusti u zemlju

Cordelia Scaife May

SCREENSHOT YOUTUBE

Bila je bogata nasljednica koja je imala izbor pusti novac potrošiti na svoje užitke, a umjesto toga izabrala je otežavanje života migrantima

Bila je bogata nasljednica, nezainteresirana studentica, nesretna mlada, posvuduša u pogrešnoj ulozi. Jedina strast su joj bile ptice. Cordelia Scaife May na kraju je pronašla smisao postojanja: obuzdavanje onoga što je smatrala najvećom prijetnjom svojoj domovini Americi – prenaseljenost imigrantima. Učinila je sve da im se zatvore vrata.

Vjerovala je da stranci Sjedinjene Države “napadaju na svim frontovima” i da se kote poput hrčaka iscrpljujući prirodne resurse. Smatrala je da granicu s Meksikom treba zapečatiti.

Nasljednica bankarskog i industrijskog bogataša Mellona, s pola milijarde dolara na raspolaganju, May je pomogla stvoriti ono što će postati moderni antimigracijski pokret.

Ona je financijski pomogla djelovanje triju najvećih antiimigracijskih, reakcionarnih skupina u zemlji – Federation for American Immigration Reform, Numbers USA i Center for Immigration Studies, kao i desetaka manjih, uključujući i one čiji su programi uključivali bijela nacionalistička stajališta.


Danas, 14 godina nakon njezine smrti, njezin novac i dalje kola i preko njezine Colcom Fondacije. Uložila je 180.000.000 dolara u mrežu skupina koje desetljećima agitiraju za politike za koje se sad zalaže predsjednik Donald Trump: militariziranje granice, ograničavanje legalne imigracije, smanjenje pristupa socijalnoj pomoći i drugim povlasticama za imigrante, kao što piše u novom zakonu koji je donijela ovih dana administracija.

Priča gospođe May objašnjava jačanje krutih stavova po pitanju imigranata u SAD-u, uključujući i prenapuhane tvrdnje o njihovoj visokoj stopi kriminaliteta, bolestima ili ovisnosti o javnom novcu i socijalnoj pomoći.

express.hr

Share via
Copy link