BiH

Represija nije dovoljna: Mladost gine uprkos strožijim kaznama (FOTO)

I pored povećanja kazni za opasnu vožnju, isključivanja pijanih vozača i oduzimanja vozačkih dozvola, svjedoci smo da skoro svakog dana neko pogine na putevima u BiH.

 

Noćne vožnje

Struka se slaže da naša mladost u posljednje vrijeme iz dana u dan gubi živote, ali da je, statistički gledano, novi Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH, koji je donesen 2017. godine, ipak imao pozitivne efekte i doveo do smanjenja kako broja nesreća, tako i broja smrtno stradalih, prenosi Avaz.ba.

– Usvojen je zakon koji spašava živote, ali kao i svaki zakon, on ima ograničeno djelovanje. Represija nije dovoljna, mora se raditi na preventivi – smatra Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja u RS.

U prvih šest mjeseci 25 posto saobraćajnih nesreća sa poginulima desilo se između ponoći i dva ujutro, a najviše ginu mladi od 18 do 30 godina.

Nova inicijativa

– Ni policija ne može spriječiti nekoga da počini samoubistvo, a neke saobraćajne nesreće izgledaju baš tako. Voziti 150 kilometara na sat, to je kao da ste uzeli pištolj – kaže Radović.

Prema njegovim riječima, u MUP-u RS već je pokrenuo inicijativu za izmjenu Zakona radi povećanja kazni i kaznenih bodova te ugrađivanja mjere sigurnosti oduzimanja vozila kao opasne stvari.

Treba povećati broj kaznenih bodova i vremenski produžiti rokove kojima se oduzimaju vozačke dozvole za najteže vidove prekršaja, kaže Radović.

Povećati saobraćajnu kulturu

Vještak saobraćajne struke Adnan Tatarević iz Sarajeva potvrdio je da statistički podaci govore da je došlo do smanjenja broja poginulih, ali da je o uzrocima teško govoriti. Sve se svodi na nepoštivanje brzine, konzumiranje alkohola i oduzimanje prava prvenstva prolaza. Na pitanje da li se kazne trebaju povećati, Tatarević odgovara:

– Mislim da bi najbolje bilo kada bi svako odradio svoj dio posla. Možete vidjeti koliko njih koristi mobitele u toku vožnje, koliko ne koriste pojas, kao i da nam se djeca voze bez autosjedalica – kazao je Tatarević.

Share via
Copy link