Svijet

NEVJEROVATNO Umro tokom seksa na službenom putu: Sud to proglasio “povredom na radu”

Sud je francusku željezničku kompaniju TSO proglasio krivom, odnosno odgovornom za smrt zaposlenika koji je umro od srčanog udara tokom seksa s nepoznatom osobom na poslovnom putovanju.

Zaposlenik tokom cijelog poslovnog puta ima pravo na društvenu zaštitu i neovisno o okolnostima, odlučio je sud.

Pariški sud je njegovu smrt proglasio “smrću na radnom mjestu”, odnosno povredom na radu čime je njegova porodica dobila pravo na odštetu, prenosi BBC.

Firma je iznijela argument da muškarac nije izvršavao profesionalne dužnosti kad je u hotelsku sobu doveo nepoznatu ženu. Međutim, prema francuskom zakonu, poslodavac je odgovoran za svaku nesreću koja se dogodi na poslovnom putovanju, objasnio je sudija.

Kompanija je pokušala osporiti odluku koju je podržalo nacionalno zdravstveno osiguranje. Iz osiguranja su svoju poziciju branili argumentom da je seksualna aktivnost normalna poput tuširanja ili jedenja.

Inače, muškarac, imenovan samo kao Xavier X., radio je kao inženjer za TSO nedaleko od Pariza. Umro je u hotelu na poslovnom putovanju u centralnoj Francuskoj 2013. godine zbog, kako je poslodavac to opisao, “vanbračne veze s potpunom strankinjom”.

Share via
Copy link