BusovačaSrednja Bosna

Grupa tinejdžera “Princip” iz Busovače aktivizmom udružuje mlade BiH

Humanitarne akcije, mirne šetnje, omladinske razmjene, organizovanje kampova i seminara i zanimljive radionice samo su dio cijele priče koju zajedno piše ovih 15 mladih ljudi.

“Vođeni znanjem i iskustvom koje imamo odlučili smo organizovati neformalnu grupu, a cilj nam je u budućnosti stvoriti organizaciju ‘Princip’. To trenutno ne možemo, jer nismo punoljetni”, kažu ambiciozni mladi ljudi.

Do sada su kroz svoje angažmane proputovali cijelu BiH. Glavni cilj putovanja bio je upoznati svoju domovinu i raditi na tome da se što bolje razviju i što više nauče. Na trodnevnom seminaru “Susret aktivista” okupili su mlade iz Tuzle, Kiseljaka, Fojnice, Kaknja, Zenice, Ilidže i Sarajeva, a tema seminara je bila “Dvije škole pod jednim krovom”. Tu su održali i debatu o istoj temi, a zatim i mirnu šetnju.

“Nakon ovoga smo praktično pokazali da suživot postoji i zajedno ofarbali ogradu pored školskog stadiona, ofarbali betonske barijere i napisali “Busovača”. Osnovali smo i portal princip te povodom toga održali radionicu ‘Medijska pismenost’ na koju smo izuzetno ponosni, jer su nam se priključile profesorice iz obje škole”, kažu, dodajući da je to ujedno i njihov posljednji projekt u kojem su okupili srednjoškolce te očistili školsko dvorište.

Pričali su i o važnosti ekologije i očistili izletište Zahor uz dobru zabavu sa srednjoškolcima. Njihov glavni cilj jeste unaprijediti zajednicu u kojoj žive, ali ne odbijaju pomoći ni susjednim zajednicama ukoliko im se za to ukaže prilika. Žele, kako kažu, pokazati da još postoje pozitivne priče i voljeli bi da se mladi ugledaju na ovu inicijativu i pokrenu se.

Share via
Copy link