Svijet

Skandalozne presude suca Ožanića: Tipa koji je prebio ženu kaznio samo s…..

 

 

SUDAC Prekršajnog suda u Zagrebu Krešimir Ožanić, koji je prije tri dana osudio Indexovog novinara Gordana Duhaček jer je na svom Twitter profilu prije više od godinu dana, komentirajući brutalnu policijsku intervenciju u zadarskom fast foodu, na kraju objave napisao akronim ACAB, izrekao je niz presuda u kojima je muškarce koji su zlostavljali žene osudio na uvjetnu kaznu zatvora.

Pronašli smo čak 13 pravomoćnih presuda za obiteljsko nasilje u kojima je Ožanić zlostavljačima dosudio uvjetne kazne, a neke je samo novčano kaznio.

Suprugu s obje ruke primio za vrat i stiskao – uvjetna kazna

M. Š.-a proglasio je krivim jer je u svibnju 2019. godine u stanu u Zagrebu počinio nasilje u obitelji prema svojoj supruzi tako da ju je bez ikakvog razloga i povoda fizički napao. Otišao je do kuhinje gdje se ista nalazila i bacio je daljinski upravljač od televizora prema njoj, kojom prilikom ju nije pogodio, te je došao do nje i s obje ruke uhvatio ju je za vrat i počeo stiskati, a nakon što mu je supruga rekla da prestane jer je to boli, svojom desnom rukom ju je uhvatio za podlakticu njene lijeve ruke i počeo ju je vući po stanu te ju je odgurnuo od sebe pri čemu je ona zapela za usisivač koji se nalazio na podu kuhinje te je ista izgubila ravnotežu i pala na pod. Dobio je kaznu zatvora u trajanju od 20 dana koju je preimenovao u uvjetnu osudu te se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 6 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Majku udarao metalnom vješalicom – Ožanić mu odbio zaštitnu mjeru obaveznog psihosocijalnog tretmana

Maloljetniku L. B.-u Ožanić je izrekao posebnu obvezu uključenja u pojedinačni ili skupni rad u Savjetovalištu za mlade u trajanju od 6 mjeseci te je odbio prijedlog tužitelja da se okrivljeniku izrekne zaštitna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana. Maloljetnik je u lipnju 2019. godine ponovio nasilje u obitelji prema svojoj majci jer ga je pitala gdje je bio proteklih 24 sata, a on ju je napao riječima: “Jebem ti mrtvu mater, kurvo, jebeš se za pare” te kad ga je majka tražila da joj se ispriča, počeo je galamiti: “Tko si ti, nema šanse, idem do kraja” nakon čega ju je i fizički napao.

Počeo ju je naguravati po cijelom stanu i udarati rukama po tijelu i bacati po podu stana, a zatim je uzeo metalnu vješalicu (stalak) te je njom udario po tijelu, a kojom prilikom je majka na leđima zadobila ozljede u vidu ogrebotine, da bi se potom u njihov sukob umiješao prijatelj od njegove majke koji je cijelo vrijeme bio prisutan te ga odmaknuo od majke, a on je zatim uzeo odvijač koji mu je ovaj uzeo iz ruke te je otišao u kuhinju i iz ladice izvadio drveni valjak za tijesto i došao u dnevni boravak i rekao majci da će je time napasti ako dođe policija.

Ženi vikao “Kurvo, glupačo, razbit ću ti pičku” – uvjetna kazna

Sudac Ožanić je nakon ispitivanja okrivljenika D. K.-a 3. srpnja 2019. godine objavio da je kriv što je u alkoholiziranom stanju u koncentraciji od 2,06 g/kg alkohola u organizmu počinio nasilje prema svojoj supruzi tako da ju je vrijeđao riječima: “Kurvo, glupačo, razbit ću ti pičku”, dakle, počinio je psihičko nasilje u obitelji prema svojoj supruzi, izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 20 dana. Uračunavaju mu se dva dana provedena u zatvoru i preimenuje u uvjetnu te se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 6 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Pred djecom od 3 i 8 godina otac majku bacio na pod – ponovio je nasilje – dobio kaznu od 7500 kn

Muškarca Č. N.-a Ožanić je proglasio krivim što je u listopadu 2017. u Zagrebu ponovio nasilje u obitelji (pravomoćna presuda ovog suda od 31. 10. 2013. godine) prema osobi s kojom ima djecu i to u prisutnosti njihove malodobne djece u dobi od 3 i 8 godina, tako da ju je vrijeđao riječima: “Zašto mi se ne javljaš na poziv, pička ti materina, gdje si, kurvo, droljo” te ju je uhvatio rukom za kosu i bacio na pod, a kada je otišla na ulicu ispred stana, iz osobnog automobila je na ulicu pobacao dječja kolica, dječje stvari i njene osobne stvari i dalje je vrijeđajući riječima: “Pokupi stvari, droljo, pička ti materina.” Ožanić mu je izrekao samo novčanu kaznu od 8.100,00 kn, uračunao mu je dva dana zatvora pa je kraju okrivljenik morao platiti još 7.500,00 kn.

Bivšu ženu istukao – kazna 400 kuna

Sudac Ožanić je V. O.-a u lipnju 2019. proglasio krivim jer je u Zagrebu prišao svojoj bivšoj supruzi tako da ju je udario rukom i nogom u predjelu trbuha, dakle, počinio je tjelesno nasilje u obitelji prema svojoj bivšoj supruzi. Izrekao mu je samo novčanu kaznu od 1.000,00 kn, s tim da mu se uračunavaju dani zatvora pa prvookrivljenik ima za platiti još 400 kuna.

Bivšu izvanbračnu suprugu vukao za kosu po stepenicama – uvjetna kazna

Sudac Ožanić proglasio je N. M.-a (koji je i ranije prekršajno kažnjavan) krivim što je u listopadu 2017. počinio nasilje u obitelji prema svojoj bivšoj izvanbračnoj supruzi tako da je ušao u kuću u kojoj ista živi te odbio izaći iz kuće, a kada je krenula na kat, prišao joj je s leđa, srušio na stepenice i počeo je vući za kosu po stepenicama. Dobio je 20 dana zatvora, no uračunavaju mu se dva dana provedena u zatvoru i kazna se preimenovala u uvjetnu pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Vrijeđao izvanbračnu suprugu, a njenu maloljetnu kćer ogrebao i odgurnuo – uvjetna kazna

I K. S.-a, koji je također već prekršajno kažnjavan, sudac Ožanić je proglasio krivim što je u lipnju 2019. godine počinio nasilje u obitelji prema svojoj izvanbračnoj supruzi i njenoj malodobnoj kćerki pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,97 g/kg alkohola u organizmu tako da ih je vrijeđao riječima: “Kurvo, droljo, jebem ti mater i mrtvu djecu u usta”, a potom je maloljetnu A. ogrebao po lijevoj strani lica i rukama odgurnuo jer se postavila između njega i izvanbračne supruge, tj. svoje majke koju je branila. Dobio je 45 dana zatvora, no primjenjuje se uvjetna osuda i kazna zatvora neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Pijan vrijeđao baku i zvao hitnu da je smjesti u Vrapče – uvjetna kazna

Sudac Ožanić je u listopadu 2017. proglasio krivim I. G.-a iz Dugog Sela jer je počinio nasilje u obitelji, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2,66 g/kg alkohola u organizmu, prema svojoj baki tako da ju je vrijeđao riječima: “Smrdiš, stara si i luda” te pozvao hitnu pomoć da je odvezu u Vrapče. Sudac mu je dosudio 10 dana zatvora te izrekao uvjetnu osudu pa se kazna zatvora neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od 6 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Vikao supruzi “Kujo, platit ćeš, zaklat ću te” pa je primio rukama s leđa – uvjetna kazna

U listopadu 2017. godine sudac Ožanić proglasio je krivim S. S.-a jer je počinio nasilje u obitelji prema svojoj supruzi tako da ju je vrijeđao riječima: “Kujo, platit ćeš, zaklat ću te” te ju je primio rukama s leđa ne dozvoljavajući joj da izađe iz kuhinje i da ne galami, ali mu se uspjela istrgnuti i otišla je u dvorište. Ožanić mu je dao kaznu od 20 dana zatvora, a primjenjuje se uvjetna osuda i kazna zatvora neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Suprugu udario u glavu tako da je pala na pod – uvjetna kazna

Sudac Ožanić je u listopadu 2017. godine proglasio krivim I. R.-a koji je već bio prekršajno kažnjavan jer je počinio nasilje u obitelji prema svojoj supruzi tako da je vikao na nju: “Sada si me zaribala, koga si pitala da promijeniš šifru na WhatsAppu” te je otvorenim dlanom udario u glavu, nakon čega je ista pala na pod, dakle, počinio je fizičko nasilje u obitelji prema svojoj supruzi.

Ožanić mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Budući da je I. R. proveo 3,5 sata u zatvoru to mu se računa kao jedan dan tako da ima za izdržati još 19 dana zatvora, no osuda se preimenovala u uvjetnu pa neće morati u zatvor ako u roku 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Ženu tukao pred njihovom 9-mjesečnom bebom koja se rasplakala – uvjetna kazna

U siječnju 2018. Ožanić je krivim proglasio E. B.-a jer je u dnevnom boravku ponovio nasilje u obitelji prema svojoj izvanbračnoj supruzi u prisutnosti njihovog zajedničkog djeteta u dobi od 9 mjeseci tako da ju je vrijeđao riječima: “Jebem ti majku sad ćeš vidjeti, kurvo jedna rasfucana, rascvjetana” te je udarao šakama po glavi i tijelu pa uzeo bebu iz kolica i ponovo je više puta udario u glavu i tijelo, da bi se nakon toga dijete rasplakalo.

Potom je došao njen brat s izvanbračnom suprugom i oni su potom otišli vozilom, a zlostavljač ih je slijedio svojim vozilom i dolaskom do Zelengradske ulice zaustavili su se te ih je on sve troje vrijeđao riječima: “Šta je, pičke, izađite ako se usudite” i sjeo u svoje vozilo i počeo se zaletavati svojim vozilom prema njihovom vozilu, kao da će udariti u njega. Ožanić mu je dosudio kaznu od 30 dana zatvora, no primjenjuje se uvjetna osuda pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Bivšu djevojku udario ispod oka – uvjetna kazna

Sudac Ožanić je u studenom 2017. proglasio krivim D. Ć.-a jer se ponašao na naročito drzak način vrijeđajući svoju bivšu djevojku riječima: “Kurvo, karaš se sa svima” te je naguravao rukama po stanu i gurnuo je na njezinu sestru pa su pale na krevet, nakon čega ju je udario zatvorenim dlanom desne ruke u predjelu glave ispod desnog oka te se šetao po stanu i vrijeđao je dok nisu došli susjedi i djelatnici policije na hodnik.

Sudac Ožanić izrekao mu je kaznu zatvora u trajanju od 15 dana koju je preimenovao u uvjetnu i kazna zatvora neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Bivšu suprugu istukao već osuđeni zlostavljač – uvjetna kazna

U veljači 2018. godine Ožanić je proglasio krivim M. B.-a jer je ponovio nasilje u obitelji (pravomoćna presuda ovog suda od 27. 4. 2012. godine) tako da je svoju bivšu suprugu tri puta udario svojom rukom po glavi u predjelu tjemena. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 25 dana, no i u ovom slučaju se primjenjuje uvjetna osuda pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 12 mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene.

Kao što možemo vidjeti iz gore navedenih presuda, sudac Krešimir Ožanić zlostavljače, od kojih neki iza sebe već imaju pravomoćne presude za nasilje u obitelji, osudio je sve redom na uvjetne kazne zatvora, dok je dvojicu samo novčano kaznio. Kontaktirali smo žene koje rade sa žrtvama nasilja, kao i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, koje su nam rekle da je sudačka praksa u Hrvatskoj obiteljskim zlostavljačima izricati minimalne zatvorske kazne koje su u velikom broju slučajeva preimenovane u uvjetne. Tako se zlostavljači puštaju na slobodu da dalje mogu tući svoje žrtve.

Sarnavka: Sucu Ožaniću problem nasilja nije zanimljiv

Sanja Sarnavka, bivša predsjednica udruge B.a.B.e., koja se niz godina bavi i pomaže žrtvama obiteljskog nasilja, za Index je prokomentirala presude suca Ožanića u slučajevima obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama.

“Ne čude me presude ovog suca kad znam da je osudio i Duhačeka i Ercega. Očito ima tvrde i jasne političke stavove pa prema njima i određuje kazne. I ono što je iz ovih presuda očito je to da mu problem nasilja nije zanimljiv. Kod nas se utvrdilo da se izriču minimalne kazne za nasilje, no od siječnja stupaju na snagu izmjene Kaznenog zakona i svi slučajevi nasilja ići će preko Kaznenog, a ne Prekršajnog suda i u svim slučajevima nasilja se povećava donja granica kazni budući da se kod nas suci u slučajevima nasilja većinom odlučuju za minimalne kazne”, rekla nam je Sarnavka.

Istaknula je kako je pogotovo u manjim mjestima u Hrvatskoj čest slučaj da suci izriču uvjetnu osudu nasilnicima koji su već u tom trenu na uvjetnoj.

“Zato je ministar Bošnjaković rekao da će suci morati ići na edukacije na Pravosudnu akademiju. Ministar je rekao da se edukacija mora provesti kako bi suci shvatili koliko je problem nasilja ozbiljan”, rekla nam je Sarnavka.

Ravnateljica skloništa za žrtve nasilja: Uvjetna kazna je najlošije rješenje

Željka Barić, ravnateljica doma za djecu i odrasle – žrtve nasilja Duga, već se dugi niz godina bavi žrtvama obiteljskog nasilja i rekla nam je da je gotovo svaka treća presuda za obiteljsko nasilje uvjetna kazna.

“Iz pozicije ravnateljice sigurne kuće gdje nam dolaze žrtve nasilja i gdje su nasilnici tek u procesu, ili se za njima traga ili su pak u istražnom zatvoru, ono što mogu reći je da dolaze razdoblja kad je praktički svaka izrečena presuda uvjetna. Imamo puno i previše uvjetnih, ali i ono apsurdnije, izriču se uvjetne dok je osoba već na uvjetnoj. U 12 godina smo tri puta zaredom imali 20-ak uvjetnih na uvjetne. Nisam puno gledala koji su ih suci donosili, međutim to su primjeri iz cijele zemlje”, rekla nam je Željka Barić.

Uvjetna kazna je, kaže, najlošije rješenje.

“Nijedna žena nije došla na policiju jer je dobila prvu pljusku ili uvredu”

“Kad predmet dođe do suca, njemu je to prvi put da čuje za konkretno počinjeno nasilje. Međutim, iz prakse rada s počiniteljima nasilja i žrtvama nasilja te iz kontakata s građanima koji kod nas dolaze po savjete jer imaju nasilje u kući, u trenu dok određeni predmet dođe do suda, u toj je obitelji nasilje počelo najmanje prije pet godina i neprekidno traje. Nijedna žena nije došla na policiju jer je dobila prvu pljusku ili prvu uvredu”, istaknula je Barić.

Navodi kako bi suci to trebali znati te da bi i policija isto tako trebala biti pripremljena kad izlazi na teren.

“Kad žrtve policiji kažu da to nije prvi put da su doživjele nasilje, policija u 95 posto slučajeva to nije zapisivala u zapisnike i optužne prijedloge. Povijest nasilja se ne doživljava ni od strane policije ni sudstva. Svi gledaju segmentirano i usko, a tu ne možete gledati samo simptom već sve, kako osoba izgleda, kako se ponaša. Često žrtva policiji daje medicinsku dokumentaciju da je nasilnik opasan, agresivan i psihički bolesnik, ali policija ništa to ne uzima”, rekla nam je ravnateljica sigurne kuće Duga.

“Idu promjene Kaznenog zakona, no vlasti su predvidjele nedostatak zatvorskih kapaciteta”

Kaže kako se nada promjenama koje najavljuje vlada, a koje se odnose na dodatnu edukaciju policije i sudstva, kao i na izmjene Kaznenog zakona kojima će se povećati kazne za nasilje.

Međutim navodi kako i tu postoji problem jer će puno više nasilnika prema novim kaznama ipak trebati u zatvor, no pita se gdje će ih sve smjestiti jer u zatvorima nema dovoljno mjesta pa i sad, kaže, mnogi nasilnici na slobodi čekaju odlazak u zatvor.

“Vlada nije predvidjela gdje će svi u zatvor. Sad se događa da nasilnici po tri mjeseca čekaju na odlazak u zatvor dok im se ne oslobodi mjesto. U doba bivše države se nije radilo na povećanju zatvorskih kapaciteta, a bome bi zatvorski sustav trebao biti pripremljen za novosti u KZ-u”, rekla nam je Barić.

Za vrijeme dok nasilnici čekaju na slobodi, žrtva, kaže, mora biti ili s njima u istom kućanstvu i tako biti izložena riziku da će im partner učiniti nešto ili pak moraju biti smještene u sigurne kuće, a koje su, navodi, tek prvo rješenje.

“Moj stav prema uvjetnim kaznama je takav da se one mogu izreći isključivo ako se radi o nižoj razini, odnosno verbalnom nasilju koje je uvrjeđujuće za žrtvu i samo u tom slučaju. Inače, poruka uvjetnih kazni zlostavljačima je da im nitko ništa ne može. Oni si misle, eto, malo me netko opomenuo, a time samo dolijemo ulje na vatru u njihovoj obitelji i potičemo počinitelja da još bude nasilniji jer mu se ništa neće dogoditi. To je jako loše. I još jedna stvar koju želim istaknuti, suci su često u dilemi izreći novčane kazne jer smatraju da time remete onog koji donosi novac u obitelj, no sad imamo novi Zakon o prometu, sa zaista velikim kaznama. Tad se suci ne brinu oko toga hoće li vozač koji je počinio prekršaj, ako plati veliku kaznu, moći prehraniti obitelj. Ali zato kad je nasilje u obitelji onda suci brinu za zlostavljače kako će oni ako im odrede visoku kaznu”, zaključila je Barić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Prosječna uvjetna osuda iznosi 21 dan

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, navela je kako ne može komentirati rad pojedinačnih sudaca/sutkinja, međutim istaknula je kako provodi istraživanje u okviru EU projekta “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”, koje, navodi, pokazuje da je u promatranom razdoblju (2012. – 2016.) preko 88 posto prekršaja počinjeno kao tjelesno nasilje i psihičko nasilje.

Pravobraniteljica je nositeljica navedenog EU projekta čija je vrijednost 427.762,27 eura, a provodi se od 1. travnja 2017. do 31. prosinca 2019. Projekt se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Cilj projekta je identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i
kažnjavanje nasilja prema ženama. Također, podizanje svijesti o femicidu i nasilju prema ženama unutar obitelji važni su segmenti ovog projekta.

“Istraživanje koje se provodi u okviru navedenog EU projekta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na uzorku od 470 prekršajnih presuda pokazuje da sudovi tendiraju blagoj politici kažnjavanja i kroz odmjeravanje izrečenih sankcija. Prosječna novčana kazna iznosila je 1.727,79 kn, što je relativno blizu propisanog minimuma od 1.000,00 kn. Prosječna uvjetna osuda iznosila je 21 dan, uz prosječnu odgodu izvršenja u trajanju od 10 mjeseci, dok je prosječna kazna zatvora iznosila 19 dana. Razvidno je da se sudska politika kažnjavanja kod ovih oblika sankcija kreće tek u donjoj četvrtini represivnog raspona koji je zakonodavac ponudio”, stoji u odgovoru pravobraniteljice Višnje Ljubičić za Index.

Share via
Copy link