BiH

SREDNJA BOSNA Višak nastao jer se nije radilo

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sa sjednice Općinskog vijeća: Razmatrano trošenje budžetskog novca / Foto: D. Pucar

Općina Novi Travnik, zajedno s Centrom za socijalni rad, u prvih šest mjeseci poslovala je u suficitu, u ukupnom iznosu od 434.839 KM, a zajedno sa suficitom iz prošle godine, općinski račun bogatiji je za 728.897 KM, prezentirano je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Zaista bi to bio neviđen poslovni poduhvat, upozorili su vijećnici opozicije, da nije činjenice da su sredstva ostala jer se – ništa nije radilo, što donekle potvrđuje i mišljenje općinske komisije koja je razmatrala trošenje budžetskog novca, a koje je na kraju bilo podijeljeno, pa su dva člana bila za takav izvještaj, dva protiv, a jedan uzdržan.

Dovoljno prostora

Vijećnik Nikola Milanović kaže kako je bilo dovoljno prostora da se uradi mnogo toga.

– Kada se pogleda izvještaj za prvih šest mjeseci, tri su bila poplave, a ostala tri ništa se nije uradilo u vezi s kapitalnim projektima. Čak su i sredstva predviđena za izradu projektne dokumentacije utrošena samo u 15-postotnom iznosu. Pa, mogla se bar dokumentacija pripremiti – rekao je Milanović.Skopljak: Priprema za izbore - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Skopljak: Priprema za izboreFoto: (D. Pucar)

Vijećnik Fikret Skopljak netrošenje sredstava vidio kao pripremu za izbore.

– Ja znam imena ljudi i udruženja koja dobivaju novac na račun socijalne pomoći. Osnovni kriterij za trošenje budžeta ovdje je da ste u vladajućoj strukturi, a ako niste u tom krugu, nema vas nigdje – rekao je Skopljak.

Slično misli i vijećnik Robert Fišić.

– Prva tri mjeseca ništa se ne radi, naredna tri obilježava se nešto, nakon toga ide zima pa se opet ne radi. Ali, eto, ide izborna 2020. godina, a kako kaže stara poslovica – puna vreća para, a djeca gladna –  rekao je Fišić.

Bile poplave

Pojašnjenje je pokušao dati šef Kluba SDA u Vijeću Sanel Silajdžija, koji je kazao kako se – nije moglo ni očekivati da se nešto uradi!?!

– Kasno smo usvojili budžet, tek u martu, bile su poplave, nije se moglo ni očekivati da se nešto uradi, ali opet se nešto uradilo – rekao je Silajdžija.

Lendo: Nije baš tako

Načelnik Refik Lendo kazao je da može shvatiti pojedine vijećnike da kažu kako se ništa nije uradilo, ali da to nije baš tako.

– Za sve su osigurana sredstva, pa se ne može reći da Općina ne radi –  poručio je Lendo vijećnicima.

avaz.ba

Share via
Copy link