BiH

Izetbegović: U nekim općinama HDZ i SDA idu zajedno na lokalnim izborima

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da, usprkos krizi koja traje već godinu, dosadašnji rezultati rada Vlade nisu loši.

-U BiH sve napreduje za tri do pet posto. Postepeno pretvaramo Federaciju BiH u gradilište, ali, ako ne bude novih kredita, odnosno ako ne napravimo novu strukturu vlasti, tu će doći do usporavanja – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da postoje neke razlike u stavovima između dvije stranke oko formiranja Vijeća ministara.

-Iz HDZ-a postoji stav da formiranje Vijeća ministara ne treba vezati za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se tu radi o principu i zaštiti vladavine zakona i da entitet ne može narediti državi hoće li biti vojno neutralna. Mislim da je izlaz u postizanju kompromisa – dodaje lider SDA, prenosi Avaz.

Također se dotakao i formiranja vlasti na nivou FBiH.

-Kompromis oko Izbornog zakona postoji i spremnost je tu. Valja implementirati presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga. Uskoro ćemo početi definirati program novog saziva Vlade FBiH i krenut ćemo u razgovore o pozicijama. SDA je tu zainteresirana za spajanje određenih ministarstava, za rotiranje nekih ministarstava, ali o tome ćemo paralelno nastaviti da radimo. Ohrabrit ćemo HDZ i SDA u HNŽ da formiraju novi saziv vlasti i dogovorili smo se da na lokalnim izborima gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordiniramo aktivnosti, odnosno da zajednički nastupimo na lokalnim izborima – kazao je Izetbegović.

Share via
Copy link