Svijet

Vještakinja na sudu opisala kako je izgledao leš Jasmine Dominić, pozlilo joj je

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Varaždinu u 10 sati se nastavlja suđenje Smiljani Srnec optuženoj da je 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić, a da je njeno tijelo 19 godina držala u škrinji u obiteljskoj kući u Palovcu.

Danas je svjedočila sudska vještakinja.

Na suđenju je svjedočila Andrina Kopjar, sudsko-medicinska vještakinja koja je sastavila izvješće temeljem naloga Županijskog odvjetništva u Varaždinu, a u kojem piše kako je u obiteljskoj kući u Palovcu u zamrzivaču pronađeno “mrtvo tijelo srednje uhranjene osobe u skvrčenome položaju na način da je u području zdjelice presavinuto prema natrag te se glava nalazi kod stopala”, javljaju Vijesti.

U izvješću se potom dodaje kako mrtvačkih pjega nema, što aludira na to da je tijelo odmah po nastupanju smrti ubačeno u zamrzivač, prije nego su se mrtvačke pjege uspjele razviti. Sudska je vještakinja uočila i ogrebotinu na čelu te krvne podljeve oko oba oka i na licu. Rana i podljev uočeni su i kod usana, ali i obrva, navodi se u izvještaju.

“U području lubanje nalaze se višestruki prijelomi kostiju”, moglo se čuti prilikom čitanja izvještaja sudske i medicinske vještakinje te je zaključeno kako je Jasmina umrla nasilnom smrću.

“Prilikom obdukcije uočeno je više prijeloma svoda i baze mozga te se jedni stapaju u druge te se ne može točno utvrditi koliko je udaraca zadobila žrtva. Možemo zaključiti da je zadobila barem pet ili šest udaraca u glavu. Sve povrede nanijete su zaživotno. Potvrda tome je i krv pronađena u želucu, što sugerira da je žrtva progutala krv, dakle, bila je još živa”, kazala je vještakinja.

Smiljana Srnec stalno plakala

Slušajući iskaz vještakinje, čvrsto držeći zeleni fascikl i tresući desnom nogom, Smiljana Srnec je stalno plakala.

Tijekom davanja iskaza vještakinji je pozlilo zbog čega je suđenje na kratko prekinuto.

“Čitava glava i kosa su bili prožeti krvlju. Također i lice i vrat i prsište, sve je bilo umrljano krvlju”, kazala je vještakinja pokazujući fotografije sucu istrage nakon čega joj je pozlilo.

U daljnjem tijeku suđenja, 14. studenog, iskaz bi trebali dati i policijski službenici PU međimurske koji su ispitani i tijekom istrage.

Suđenje nastavljeno svjedočenjem ujne

U 12 sati je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. Pred suca je sjela ujna Nada Sabol.

Na pitanje tužiteljstva o odnosu s članovima obitelji Dominić ujna Nada Sabol kazala je kako, zbog određenih situacija, godinama nisu razgovarali.

“Majka Katarina od nas je puno puta posuđivala novac i puno smo im pomagali, no neke su okolnosti dovele do toga da prekinemo sve odnose. Nekih 15-ak godina nismo s njima imali nikakve kontakte”, kazala je ujna, prenose Vijesti.

Dodala je kako je o nestanku Jasmine doznala iz novina, a o Jasmini su se raspitivali samo jednom prilikom na groblju, kada su sreli njezinu majku.

“Suprug je tada pitao svoju sestru što je s Jasminom, ona je tada rekla da je Jasmina trebala danas doputovati iz Francuske sa svojim dečkom odvjetnikom. Rekla je da je njemu puklo slijepo crijevo te da na kraju nisu mogli doći”, ispričala je ujna na suđenju.

Zadnji puta Jasminu je vidjela 1999. godine, no, kako je kazala, nije sigurna u tu tvrdnju.

“Na dan kada su pronašli Jasminino tijelo nazvala nas je Smiljanina kćer i rekla da se vide noge”, kazala je ujna te dodala kako ju je Smiljanina kćer Katarina pitala može li dovesti djecu da ne prisustvuju tome.

Smiljanina kćer se žalila na račune za struju

Nekoliko dana prije, kazala je ujna, došla je kćer Katarina sa svojim suprugom kod njih. Tada se požalila na visoke račune za struju. Spomenula je, kazala je una, i škrinju te dodala kako je moraju iznijeti iz kuće jer će netko doći po nju te je odvesti na otpad.

“Pitala sam je što drže u toj škrinji. Rekla mi je: povrće i nešto staro”, kazala je ujna Nada.

Druga ujna: Sa svima sam prekinula odnose

Svjedočila je i Draga Sabol, druga ujna Smiljane Srnec koja je kazala je kako dugi niz godina nisu u kontaktu s obitelji Srnec – Dominić. Dodala je kako su odnose prekinuli 1999. kada je Jasmina otišla u Zagreb.

“Ni sa kime nisam bila u dobrim odnosima. Nije mi se sviđao njihov život”, rekla je. S Jasminom je, kaže, razgovarala mjesec dana nakon odlaska na fakultet. Kazala je da je Jasmini, za koju je napomenula da je bila super osoba, obećala da će joj davati džeparac za studiranje. Od nje je, rekla je ujna Draga, očekivala da bude dobar student. Posljednji ju je put vidjela iz automobila. Jasmina je bila na koturaljkama. Ne sjeća se koje je to godine bilo.

“Pitala sam njezinu mamu gdje je Jasmina. Uvijek je našla neki izgovor. Sad je na brodu, sad je u Francuskoj. S optuženom nisam komunicirala, nije mi odgovarala kao osoba. Nije mi se sviđalo njezino ponašanje”, kazala je ujna Draga te dodala kako je i majka Katarina bila poznata po tome da dosta laže.

“Prekinula sam sa svima odnose kada je prijavljen Jasminin nestanak. Nije mi bilo jasno kakava je to majka koja čeka pet godina da prijavi nestanak kćeri”, kazala je.

Na pitanje kako se majka Katarina odnosila prema svojoj djeci, ujna Draga kazala je da je uvijek bila na strani Smiljane, koju je u sudnici oslovila sa: ‘Ova iza mene’.

Vještakinja: Korišteno je više tuba ljepila za zatvaranje škrinje

Vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja Ivana Bačić pojasnila je pred sudom karakteristike lijepila kojim je bila zatvorena škrinja u domu obitelji Dominić-Srnec.

“Karakteristika ljepila je da stvara čvrstu vezu. S obzirom na količinu ljepila i način nanošenja, brtva je jako bila sljepljena s ostatkom škrinje”, kazala je vještakinja.

Dodala je kako tijekom vještačenja nije utvrđivano vijeme kada je škrinja točno zalijepljena, kao ni tragove rezanja ljepila. Na pitanje koliko je ljepila bilo potrebno da se zatvori škrinja, vještakinja je kazala kako je dužina škrinje 62 x 260 centimetara što znači da je za zalijepiti istu bilo potrebno nekoliko tuba ljepila.

Suđenje počelo u listopadu

Podsjetimo, na Županijskom sudu u Varaždinu 15. listopada započelo je suđenje Smiljani Srnec (45).

Srnec je optužena da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih, jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom koji nije pronađen.

Sestra Smiljane Srnec, nestala 2000. godine, pronađena je u obiteljskom domu skoro 20 godina kasnije. Njen nestanak službeno je prijavljen tek 16. kolovoza 2005.

Međimurska policija je 16. veljače ove godine zaprimila dojavu iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu da je u zamrzivaču u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe, za koju je utvrđeno da je sestra Smiljane Srnec koja je uhićena istoga dana.

Vrhovni je sud prije tjedan dana odbio žalbu optužene Smiljane Srnec protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu o produljenju istražnog zatvora. Time je postalo pravomoćno rješenje prvostupanjskog suda kojim je optuženici, u tijeku postupka nakon podignute optužnice zbog kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona, produljen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

index.hr

Share via
Copy link