BiH

Ovo su Hrvati koji će biti dio državne vlasti u BiH

“Bez predsjednika (op.a. Dragana Čovića) se ne zna kako će točno izgledati kadrovska križaljka HDZ-a BiH za novi sastav Vijeća ministara”, kažu iz HDZ-a BiH na upit tko će od Hrvata zasjesti u fotelje u Vijeću ministara,piše direktno.hr.

Ipak, naši sugovornici otkrivaju i neka imena koja su sto posto ‘zacementirana’ te neka koja će vjerojatno proći.

U Ministarstvu financija i trezora tako će ostati vječni kadar HDZ-a BiH i čovjek od povjerenja Dragana Čovića Vjekoslav Bevanda. Ministarstvo pravde također će ostati pod kontrolom HDZ-a BiH. Naši sugovornici otkrivaju dva imena koja su igri. Ministar će biti ili Bariša Čolak, također jedan od seniora ove stranke i čovjek koji je i ranije obavljao ovu funkciju, ili Josip Grubeša, aktualni ministar koji je nedavno kazao kako ne bi imao ništa protiv ako ostane na istoj funkciji.

Hrvatima pripadaju tri ministarstva u Vijeću ministara, kao što vidimo, Ministarstvo pravde i Ministarstvo financija i trezora su već zauzeti, a HDZ-u će još pripasti i Civilni poslovi, ali je za sada nejasno tko će voditi ovo ministarstvo.

Osim toga, svima pripadaju i pozicije zamjenika ministara, tako će, primjerice, ministar Bevanda imati zamjenika Srbina i zamjenika Bošnjaka.

Kad su u pitanju zamjeničke pozicije, naši sugovornici tvrde da će aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić ostati na istoj poziciji dok je nepoznato što će biti s Marijom Karamatićem koji je jedan od najistaknutijih hrvatskih političara u BiH.

Po informacijama koje ima portal Direktno, Karamatiću će pripasti pozcicija zamjenika ministra, ali je nepoznato u kojem ministarstvu.

Sam Karamatić nam je rekao da nema komentara, a navodno je riječ o Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice ili ministarstvu Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. To ministarstvo će, također, ostati srpsko, a aktualni ministar je Mirko Šarović koji dolazi iz Karadžićevog SDS-a ,s kojima je u odličnoj suradnji predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kad su u pitanju srpske i bošnjačke kadrovske križaljke, nejasno je tko će od njihovih kadrova popuniti mjesta u Vijeću ministara, jedino je sigurno da će predsjedatelj Vijeća ministara biti Srbin Zoran Tegeltija koji je svojevremeno obnašao i dužnost ministra financija u Vladi Republike Srpske.

Idemo s imenima koja su za sada sigurna, a to su: Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša, Bariša Čolak, Josip Brkić i Mario Karamatić.

Bevanda je dugogodišnji ministar u ovom resoru i osoba od povjerenja Dragana Čovića kao i Čolak koji je također više puta obavljao funkciju ministra pravde.

Grubeša, koji je na ovoj funkciji bio u posljednje četiri godine nešto je mlađi. Prije ministarstva radio je kao profesor latinskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostru. Mandat mu je obilježen s nekoliko propusta, a najeveći od njih je taj što se nije ozbiljnije bavio pitanjem ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u posljednjem ratu, odnosno, radom Tužiteljstva koje je, zapravo, glavno za ovo pitanje.

Brkić je četiri godine zamjenik čovjeka koji se zove Igor Crnadak i dolazi iz srpskih redova koji su bliži SDA-u nego Dodiku. Njegov posao je u proteklom mandatu bio da bude korektiv Crnadku i hrvatki kadar u ministarstvu vanjskih poslova koje je iznimno važno, ali koje nikada ne dobijemo. Ipak, nije se previše iskazao tijekom mandata, a kritičari bliski vrhu HDZ-a mu zamjeraju manjak zainteresiranosti navodeći najnoviji propust s imenovanjem veleposlanice Mlinarević.

Mario Karamatić je predsjednik HSS-a u BiH i jedini koji dolazi iz neke druge stranke. Protekli mandat je proveo u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje se istaknuo pokretanjem brojnih inicijativa koje se tiču običnih ljudi, a ostat će zapamćen i po tomu što je u javni diskurs vratio Herceg-Bosnu kao pojam. Nije imao komentara na naše upite o tomu kako će izgledati budući sastav Vijeća ministara koje ima devet ministarstsva.

Krugovi bliski HDZ-u BiH smatraju ga osobom od povjerenja Dragana Čovića i tvrde kako predsjednik HDZ-a i u narednom razdoblju računa na njega jer ga nikako ne želi imati protiv sebe.

Inače, u Vijeće ministara spadaju Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo obrane, Ministarstvo financija i trezora, Ministarstvo pravde, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice te Ministarstvo civilnih poslova.

Mandat za sastav Vijeća ministara dodijeljuje Predsjedništvo, a to je učinjeno jučer nakon sastanka Predsjedništva BiH sa stranim dužnosnicima. Resori su dogovoreni ranije te se očekuje da bi BiH konačno mogla dobiti državnu vlast.

Share via
Copy link