Svijet

Pogledajte rijetku snimku velikog čopora vukova u Risnjaku

Foto/video: Index/NP Risnjak

U PLANINSKOM predjelu Nacionalnog parka Risnjak, prilično udaljenom od obilježenih turističkih staza, prošlog su tjedna snimljene rijetke fotografije i kratak video velikog čopora vukova.

Duboko u planinskom masivu, na nadmorskoj visini od oko tisuću metara, snimljene su spektakularne fotografije velikog čopora vukova, skupine koju čini osam članova u punoj, iskonskoj snazi divlje životinje, predatora koji se za opstanak bori lovom.

Mnogi koji žive u Gorskom kotaru nisu uživo vidjeli vuka

Fotografija su zaista spektakularne jer je vuk rijetka i plaha zvijer koju se u prirodi može susresti samo iznimno.

U najvećoj mogućoj mjeri izbjegava susret s čovjekom tako da i mnogi koji su život proveli u Gorskom kotaru i još su svakodnevno egzistencijalno vezani za šumu, nisu imali priliku vidjeti ga.


Na slikama je dobro uočljivo tko je u ovom vučjem čoporu alfa mužjak, naime samo on drži glavu podignutu prema gore

Jedina velika europska zvijer koja ne živi samotnjački

Vuk je jedna od triju velikih europskih zvijeri, uz medvjeda i risa, i jedini od njih koji ne živi samotnjačkim životom, već u strogo hijerarhijski uređenom čoporu kojim vladaju alfa ženka i mužjak te jedini u čoporu imaju pravo na podmladak.

Vukovi imaju ogromna pluća u odnosu na tijelo pa mogu plijen koji najčešće čini jelenska i srneća divljač te divlje svinje, goniti satima, čak dan ili dva, sve dok ga iscrpljivanjem i sporadičnim grizenjem ne oslabe i svladaju.

Moćan risnjački čopor

Kad je riječ o ovako zdravom, snažnom i brojnom čoporu poput ovog risnjačkog, gotovo da i nema plijena koji im može umaći.

Također, vukovi imaju veliki radijus kretanja, nekoliko desetaka kilometara u danu. Tako je prije četiri godine sedmeročlani čopor koji je tijekom jednog popodneva boravio na području NP-a Risnjak, iduće noći zaklao konja u zaleđu Novog Vinodolskog, što je bila udaljenost od četrdesetak kilometara.

Rast populacije vukova

Prema utemeljenim i relevantnim istraživanjima vuka koja su provedena metodama opažanja, fotozamkama, praćenjem tragova, izoliranjem izmeta i drugim pretpostavlja se da na području NP-a Risnjak, cijelog Gorskog kotara i značajnog dijela Primorsko-goranske županije trenutačno stalno obitavaju tri ili četiri čopora vukova, a još pet ili šest čopora kreće se tim prostorom, migrirajući i prema Ličko-senjskoj županiji i Sloveniji.

To je novost koja ukazuje na stabilnost i rast populacije vuka na ovim prostorima i prema Istarskoj i Karlovačkoj županiji, a riječ je vjerojatno o šezdesetak jedinki. Prije nekoliko dana, na dvjestotinjak metara od izlaza Ravna Gora s autoceste Zagreb-Rijeka, uočen je čopor s više od deset članova.

Dobro stoje i medvjedi

Risnjak i Gorski kotar odlikuju se i dobro zastupljenom populacijom medvjeda. U godinama poput 2008. i 2017. pri svakoj iole ambicioznijoj šetnji zaštićenijim goranskim šumarcima i proplancima bilo je vjerojatnije da ćete sresti medvjeda nego da nećete. Riječ je vjerojatno o posljedici terenskog rasporeda uroda plodina kojima se medvjed kao pretežito biljožder hrani.

Risovima se pomaže projektom Life Lynx

Ris je značajno slabije zastupljen, ali se upravo provodi reintrodukcijski projekt Life Lynx. Uvođenjem novih jedinki iz Rumunjske i Slovačke na šumskim područjima Hrvatske, Slovenije i Italije želi se osvježiti krv postojeće populacije, odnosno proširiti genetski potencijal jer su svi risovi na tim područjima potomci samo šest parova. Zbog toga su previše srodni i genetski slični i prijeti im pogibelj.

Nazočnost sviju triju velikih europskih zvijeri na područjima Risnjaka i Gorskog kotara, što je rijetkost u europskom prostoru, uz dobru zastupljenost svih vrsta divljači čija su staništa u Europi, čini to gorsko područje iznimno atraktivnim za posjet ljubiteljima prirode i divljine.

index.hr

Share via
Copy link