Svijet

Iran je ucijenio Trumpovu glavu na 80 milijuna dolara

Najnoviji iranski potezi nakon ubojstva zapovjednika Kasema Sulejmanija uključuju prestanak poštivanja odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015. te sporadično granatiranje Zelene zone u Bagdadu, a građani su pozvani da skupe jedan dolar za nagradu onome tko će im donijeti glavu Donalda Trumpa

Ubojstvo iranskog zapovjednika Kasema Sulejmanija u zračnom napadu kojeg je naredio američki predsjednik Donald Trump dodatno je usijalo ionako uzavrele strasti između dviju zemalja te pojačalo nemire na ionako nestabilnom Bliskom istoku. Nakon žestokih i nerazumnih prijetnji s obje strane uništavanjem određenog broja strateških ciljeva, pa čak i prijetnje napadom na Bijelu kuću, obje su strane prešle i na nešto konkretnija djela.

Paravojne formacije sporadično granatiraju Zelenu zonu u iračkoj metropoli Bagdadu, zbog čega su Iračani izglasali rezoluciju kojom traže da američka vojska napusti njihov teritorij. Iranski dužnosnici su poručili kako će prestati pridržavati se svih odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015. U SAD-u je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi najavila je da će Predstavnički dom ovaj tjedan predložiti i glasati o rezoluciji o ratnim ovlastima kako bi ograničili vojne akcije predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu.

“Ova rezolucija slična je onoj koju je predložio senator Tim Kaine u Senatu”, izjavila je Pelosi u nedjelju navečer. “Njome se ponovno uspostavlja davno uvedena nadzorna odgovornost Kongresa davanjem ovlasti da – ne bude li poduzeta daljnja akcija Kongresa – vojna neprijateljstva administracije prema Iranu prestaju unutar 30 dana”, kazala je.

Rezoluciju će vjerojatno odobriti Donji dom pod vodstvom demokrata, no izgledi za njezino odobravanje manje su sigurni u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca, od kojih mnogi podržavaju njegove akcije u Iranu.

Irački parlament pozvao je SAD i druge strane snage da odu, dok ogorčenost zbog američkog ubojstva vodećega iranskoga generala u petak raste, a Trump sve glasnije prijeti napadima na iranska kulturna središta u slučaju iranske odmazde. Trump također prijeti sankcijama protiv Iraka te kaže, budu li američki vojnici morali otići, iračka vlada morat će platiti Washingtonu za cijenu tamošnje “iznimno skupe” zračne baze koju su izgradili Amerikanci.

No, građani Irana su, opijeni osvetom, nastavili javno iskazivati nerealne prijetnje, pa Daily Mail piše o tome da je organizator komemoracije za Kasema Sulejmanija u gradu Mashadu ucijenio Trumpovu glavu na 80 milijuna dolara te pozvao sve stanovnike zemlje da doniraju jedan dolar kako bi skupili taj novac, prenosi Net.hr.

Share via
Copy link