Srednja Bosna

Na Vlašiću rekordna posjeta turista i skijaša

Ne postoji nijedna prepreka za uživanje u ovim zimskim danima – dobri ski uslovi, prostrane staze koje se kontinuirano uređuju modernim sistemom za saznježavanje, očišćeni i prohodni putevi, ski liftovi rade punom parom, a jedinstvena gastro ponuda i različiti vanpasionski sadržaji, Vlašić čine jedinstvenom turističkom destinacijom u BiH, kazala je Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna, za Dnevnik.ba.

Vlašić  je bogatom  ponudom i ove godine dokazao kako spada među najatraktivnije zimske turističke destinacije, ne samo u BiH, nego i u regiji.

Novu, 2020. godinu, na Vlašiću je dočekalo više od 20 tisuća posjetitelja,smještajni kapciteti za gotovo su popunjeni, a sve je spremno i za skijašku sezonu.

Rekordna posjeta 

“Ne postoji nijedna prepreka za uživanje u ovim zimskim danima – dobri ski uslovi, prostrane staze koje se kontinuirano uređuju modernim sistemom za saznježavanje, očišćeni i prohodni putevi, ski liftovi rade punom parom, a jedinstvena gastro ponuda i različiti vanpasionski sadržaji, Vlašić čine jedinstvenom turističkom destinacijom u BiH”, kazala je Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna za Dnevnik.ba.

Prema njenim riječima, svi ski liftovi koje održava firma SRC Vlašić, Babanovac, Markovac, baby ski lifst Sunce i ski lift Eko FIS Vlašić su u funkciji.

“Trenutačno nemamo točnu informaciju o brojku skijaša, ali očekujemo ‘obaranje rekorda’ za ovaj period. Cijena cjelodnevne ski karte na Vlašiću iznosi 28 KM, a za one koji ne planiraju provesti cijeli dan u skijama u ponudi su i poludnevne karte koje iznose 17 KM”, kazala je Dizdar.

Vlašić tijekom zimske turističke sezone u prosjeku posjeti oko 15 tisuća gostiju kojima su na raspolaganju hotelski objekti od 3 do 5 zvijezdica, moteli, aparthoteli, pansioni, apartmani i vikendice.

“Ukoliko nam vremenski uslovi dozvole, sudeći prema broju rezervacija, ova zimska turistička sezona bi trebala biti rekordna, obzirom da su smještajni kapaciteti skoro  popunjeni do posljednjeg mjesta, a u ovom najatraktivnijem periodu uvijek se traži krevet više”, kazala je Dizdar.

Vlašić treća turistička destinacija u BiH po broju noćenja 

Vlašić je, prema njenim riječima, treća turistička destinacija po broju noćenja u BiH.

“Ovih dana su ga ‘okupirali’ posjetitelji iz svih krajeva BiH, a pored domaćih skijaša, najviše stranih gostiju dolazi iz Hrvatske, a dok u februaru imamo najviše posjetitelja iz Slovenije”, izjavila je Dizdar.

Ski centar “Vlašić“, prema njenim riječima,  jedan je od najatraktivnijih ski centara u BiH koji posjeduje bogatu vanpansionsku ponudu kao i brojne savremene smještajne kapacitete (oko 1000 ležajeva u hotelskom smještaju i preko 11 000 ležajeva u privatnim smještajnim kapacitetima ) koji su smješteni neposredno uz skijaške staze.

“Svi zainteresirani tijekom boravka na Vlašiću mogu iznajmiti ski opremu i angažirati instruktore za skijanje. U naredna tri mjeseca aktivirana je i sezonska ambulanta Doma zdravlja Travnik, kako bi svi posjetitelji ukoliko zatrebaju pravovremeno dobili medicinsku njegu na Vlašiću”, kazala je.

Uz skijanje i bordanje, Vlašić nudi pregršt zabave u zimskom razdoblju.

“Posjetitelji mogu uživati u vrhunskoj gastro ponudi, spa programima, jedinstvenim zimskim izletima i vožnji ski sankama i quadovima, kao i u odličnim svirkama u hotelskim objektima”, izjavila je.

U Središnjoj Bosni čak sedam ski centara s više od 50 kilometara skijaških staza 

Prema njenim riječima, Srednjobosanski kanton koji je prema broju posjeta među prvima u oblasti turizma u našoj zemlji i koji raspolaže sa najviše skijališta u BiH, čak sedam ski centara će zaljubljenicima zimskih sportskih aktivnosti ponuditi više od 50 kilometara uređenih skijaških staza.

Podsjetimo, na javnoj proslavi nove 2020. godine na platou Bobanovac uživalo je više od 20 tisuća gostiju uz spektakularni vatromet, a publiku je zabavljao DJ EXIT.

“Ove godine smo premašili očekivanja, obzirom da je sada oko 20.000 gostiju iz BiH i drugih krajeva svijeta u jedinstvenom prirodnom ambijentu planine dočekalo i proslavilo Novu godinu. Također nas posebno raduje da je slavlje preoteklo bez ijednog incidenta”, kazala je Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna za Dnevnik.ba.

Share via
Copy link