Srednja Bosna

Najavljeno povećanje plata u Srednjoj Bosni: Plate u javnom sektoru rastu dok privreda stagnira

Za više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru Srednjobosanskog kantona, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, 2020. godina donijeće povećanje plata.

U kantonalnom budžetu za ovu godinu, planirano je dodatnih milion eura za plate državnih službenika i namještenika.

Tako će uvećanje osnovice za obračun plata uposlenih u javnom sektoru, sa dosadašnjih 143 eura (285 KM) biti povećan na 145 eura (290 KM).

“Šezdeset dva posto proračunskih rashoda ide u plaće, naknade i doprinose, i to je tako. Međutim, želim istaknuti da je ovo povećanje osnovice za plaće zanemarivo i iznosi 1,17 posto”, objasnila je 7. novembra 2019. godine nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona utvrdila Nacrt budžeta kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić.

Jedan od najsiromašnijih kantona u Federaciji BiH

S prosječnom platom koja iznosi nešto više od 350 eura (700 KM) i gotovo 33.000 nezaposlenih u evidenciji biroa za zapošljavanje, Srednjobosanski kanton jedan je od najsiromašniji u Federaciji BiH.

“Dokle više, i gdje je ta visina do koje hoće da idu? Ne znam, stvarno je to van pameti na ovakvom vremenu”, kaže Senada iz Travnika, grada u ovom kantonu.

Njen sugrađanin Adnan kaže kako nije ispravno to razdvajanje ljudi na državne službenike i obične radnike.

“Valjda smo svi mi građani ove države i valjda bi svima trebala biti povećana plata”, ističe Adnan.

“Naravno da nije opravdano i ne vidim gdje je tu mali čovjek, smatra Travničanin Senad, te dodaje kako nije očekivao nešto drugo “jer je ista struktura na vlasti već 20 godina”.

Koliki je kantonalni budžet?

U 2020. godini Srednjobosanski kanton će raspolagati s budžetom od oko 110 miliona eura (219 miliona KM), od čega je više od 6,5 miliona eura (13 miliona KM) predviđeno za plate, naknade i doprinose uposlenih u javnom sektoru.

Zaposleni u realnom sektoru upozoravaju da je jedina svrha budžeta servisiranje glomaznog administrativnog aparata. Međutim, kantonalna vlast tvrdi da budžet ima i razvojnu komponentu.

S tim se ne slaže predsjednik Udruženja poslodavaca općine Vitez Anto Rajković. On tvrdi kako kantonalne vlasti privredu ne smatraju prioritetom.

“Samo se povećavaju nameti, a poticaja ja baš nisam vidio, kao ni većina mojih kolega”, tvrdi Anto Rajković.

Kaže kako su poslodavci razočarani povećanjem plata državnim službenicima.

“Zna se vrlo dobro da vrlo malo privređuju, a dobijaju mnogo više nego što zaslužuju”, naglašava Rajković.

Radio Slobodna Evropa (RSE)

Share via
Copy link