Svijet

U padu ukrajinskog aviona u Iranu 176 mrtvih, objavili od kuda su žrtve

U padu ukrajinskog aviona u Iranu 176 mrtvih, objavili od kuda su žrtve
Foto: IRc

BOEING 737 Ukraine International Airlinesa srušio se zbog tehničkog kvara nedugo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade, potvrdili su iranski i ukrajinski dužnosnici.

Avion se srušio u 6:12 ujutro po lokalnom vremenu, a krenuo je za Kijev. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

Iranska televizija i ukrajinski dužnosnici rekli su da je u zrakoplovu bilo 167 putnika i devet članova posade. Iranska televizija javila je da su među njima bila 32 strana državljana, te da pilot nakon polijetanja nije objavio uzbunu.

Tijek događaja pratite uživo na Indexu

10:21 Kompanija Ukraine International Airlines objavila je kako obustavljaju sve letove za Teheran do daljnjega. Potvrdili su kako je let PS752 nestao s radara nekoliko minuta nakon što je zrakoplov poletio iz Teherana u 6:10 sati po lokalnom vremenu. Dodali su i da je avion Boeing 737-800 NG, registracije UR-PSR, napravljen 2016. godine.

10:05 Glasnogovornik ukrajinske aviokompanije rekao je na konferenciji za novinare da je avion zadnji put provjeren 6. siječnja.

10:02 CNN piše kako su među poginulima 82 Iranca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca (među kojima devet članova posade), 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri britanska državljana, pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

09:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je kako je naložio da se pokrene kazneni postupak zbog pada aviona.

09.37 Iranska državna novinska agencija Irna, pozivajući se na izvore iz vlade u Teheranu, priopćila je kako je u avionu bilo 140 Iranaca. Također, Reuters je ranije objavio kako je, među ostalima, u padu aviona poginulo 11 Ukrajinaca.

9:34 Iranska uprava civilnog zrakoplovstva osnovala je tim koji će istražiti pad zrakoplova na letu PS752 iz Teherana za Kijev, navodi se u izjavi. Istraga je u tijeku i podaci se već prikupljaju.

9:15 Ukrajinska ambasada u Teheranu priopćila je kako je uzrok pada zrakoplova kvar na motoru.

“Verzija terorističkog napada ili raketnog napada trenutno je isključena”, napisali su na Twitteru.

9:00 U zadnjih 10 godina u Iranu se dogodilo više zrakoplovnih nesreća.

2009. avion se srušio kod grada Kazvina. Poginulo je 168 ljudi, među kojima i deset mladih iz judo tima.
2011. iranski avion srušio se kod Urmija. Poginulo je 77 ljudi.
2018. zrakoplov tvrtke Iran Aseman Airlines srušio se na jugu zemlje, poginulo je 65 ljudi.
2019. srušio se iranski teretni avion kod Teherana. Poginulo je 15 ljudi.

8:23 Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

8:21 Iranska televizija i ukrajinski dužnosnici rekli su da je u zrakoplovu bilo 167 putnika i devet članova posade. Iranska televizija javila je da su među njima bila 32 strana državljana, te da pilot nakon polijetanja nije objavio uzbunu.

8:10 Ukrajinska ambasada u Iranu priopćila je kako je uzrok pada aviona tehnički kvar točnije kvar na motoru, a ne terorizam.

8:04 “Vatra je toliko snažna da ne možemo djelovati, a 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter su na mjestu događaja”, rekao je Pirhossein Koulivand, šef iranskih hitnih službi.

U padu ukrajinskog aviona u Iranu 176 mrtvih, objavili od kuda su žrtve

7:37 Snimke koje je objavila iranska državna novinska agencija IRNA pokazuju zapaljene ostatke aviona. Na videu se vidi kako avion gori u zraku i onda pada, nakon čega je eksplodirao.

Ugrađeni videozapis

7:31 Zrakoplov je u službi tri i pol godine.

7:28 Avio se srušio dvije minute nakon polijetanja, malo izvan Teherana. Prema radaru dostigao je visinu od 2.415 metara. Mjesto pada je između gradova Parand i Shahriar.

U padu ukrajinskog aviona u Iranu 176 mrtvih, objavili od kuda su žrtve

7:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je na svom Twitteru kako nitko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.

“Prema preliminarnim informacijama, svi putnici i članovi posade su poginuli. Naše veleposlanstvo u Iranu radi na rasvjetljavanju ove tragedije i popisu poginulih putnika. Iskreno izražavam sućut obiteljima i voljenima svih putnika i članova posade”, napisao je.

7:19 Kako javlja CNN poginulo je 176 ljudi.

U padu ukrajinskog aviona u Iranu 176 mrtvih, objavili od kuda su žrtve

7:16 Na mjestu nesreće su spasilačke službe, ali za sada nisu pronašli preživjele.

7:14 Prema informacijama koje objavljuju strani mediji, avionu se zapalio motor.

7:10 Za sada nema službenih informacija o žrtvama, ali iranski Crveni polumjesec objavio je da ”nema mogućnosti da je itko preživio” nesreću s obzirom na to da je avion cijeli izgorio.

7:00 BBC piše da nije poznato je li ova nesreća na bilo kakav način povezana s iranskim napadom na iračke vojne baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

Uskoro opširnije

index.hr

Share via
Copy link