Svijet

PUCA SAVEZNIŠTVO RUSIJE I TURSKE Nakon napada na turske vojnike u Siriji, Erdogan u Kijevu osudio rusku aneksiju Krima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se razvojem događaja u sirijskom sjeverozapadnom regiji Idlibu ne može upravljati, nakon što je u napadu na turske položaje u Siriji ubijeno šest turskih vojnika.

On je u Kijevu izjavio da Turska provodi odmazdu zbog ofanzive sirijske vlade, koju podržava Rusija, na njene položaje u Idlibu i naveo da je rekao Moskvi da se “drži po strani”.

Istaknuo je da je blizu milijun ljudi u Idlibu krenulo prema granicama s Turskom kao rezultat napada, prenijele su agencije.

Turski predsjednik u Kijevu se danas susreo s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.On je osudio “rusku aneksiju Krima” i obećao da će podržati teritorijalni integritet Ukrajine.

Erdogan je, također, rekao prilikom posjete Ukrajini da će Turska pomoći u izgradnji smještaja za 500 obitelji krimskih Tatara koje su se nakon pripajanja Krima Rusiji preselile u druge dijelove Ukrajine.

Krimski Tatari su turska etnička grupa na Krimu, prenio je AP.

Mnogi od njih su se protivili pripajanju Krima Rusiji.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Erdogan je naglasio da “Turska ne priznaje nelegitimnu aneksiju Krima i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine”.

Zelenski je napomenuo da Ukrajina računa da će Turska pomoći u oslobađanju krimskih Tatara uhićenih na Krimu.

Zelenski je, također, rekao da su on i Erdogan razgovarali o mogućim isporukama prirodnog plina u Ukrajinu preko Turske.

Share via
Copy link