BiH

REGION: Zovu firme, spominju policiju i traže novac. Ne morate im ga dati

Foto: 123rf

PREDSTAVLJAJU se kao udruženje policajaca i služe se vrlo agresivnim marketingom. Više puta godišnje šalju mailove na adrese hrvatskih tvrtki te ih telefonski kontaktiraju kako bi im ponudili oglasni prostor za razne brošure, kao što su “Prometna bojanka za djecu”, “Internet, ovisnost i mladi, “Droga, ovisnost i mladi”. Obično se predstavljaju kao policajci te naglašavaju da se njihova izdanja rade i distribuiraju u suradnji s policijom, školama i vrtićima.

Riječ je tvrtki IV Nakladništvo, koja stoji iza udruge IPA Hrvatske (International Police Association). Kako doznaje Index, ne postoji nikakva veza između njih i policije, ne postoji nijedna zajednička akcija po pitanju prevencije s MUP-om, a u Ministarstvu obrazovanja nikad nisu ni čuli za hrvatsku IPA-u niti znaju za njihove brošure, koje se navodno dijele po školama i vrtićima. S druge strane, IV Nakladništvo, na čijem je čelu stranac, unatoč krizi u nakladništvu, bilježi milijunsku dobit. No, krenimo redom.

6000 kuna za jednu stranicu oglasa u besplatnoj brošuri

IPA Hrvatska Sekcija dio je međunarodnog udruženja, a utemeljena je 2001. godine. Prema službenim stranicama, članovi te udruge su aktivni i umirovljeni pripadnici MUP-a, pričuvnog sastava policije te “počasnog članstva”, odnosno građana koji su pridonijeli radu ove udruge. U klubove IPA Hrvatske Sekcije do sada je upisan 17.321 član, a u 2018. godini aktivna su bila 8973 člana.

Velik dio hrvatskih poduzetnika upoznao je ovu udrugu jer im već skoro deset godina, više puta godišnje, šalju mailove te ih zovu telefonom. Nude im oglasni prostor u svojim publikacijama preko tvrtke IV Nakladništvo. Cijene nisu male. Primjerice, u brošuri “Nasilje i mladi” oglašavanje na jednoj stranici stoji gotovo šest tisuća kuna bez PDV-a, pola stranice oglasa oko 3600 kuna, a oglas na dvije stranice košta 11.200 kuna bez PDV-a. Navodi se da su primatelji te brošure neimenovane škole, liječničke ordinacije, policijske službe te lokalne uprave i samouprave.

“Moj zadatak je kratko porazgovarati s Vama kao odgovornom osobom za tvrtku o opasnostima koje donosi zloupotreba droga kod djece i mladih, te koje IPA-Sekcija Hrvatska (Udruženje policajaca) nastoji smanjiti na području grada Zagreba”, stoji u jednom od mailova koje već godinama šalju na adrese tvrtki iz Hrvatske. Ako odbijete, slijede pozivi u kojima vas upozoravaju, neprestano spominjući policiju, da je vaša konkurencija već dala novac za brošuru, odnosno da se ne brinete o razvoju sigurnosti zajednice u kojoj živite.

Kamo idu brošure?

Mailovi se šalju iz izdavačke kuće IV Nakladništvo, a u potpisu je obično osoba koja se predstavlja kao “ugovorni zastupnik IPA-e”. Razgovore obavljaju telefonski agenti, a nakon predstavljanja imate dojam da razgovarate s nekim iz policije koja baš u vašem gradu provodi novu preventivnu mjeru.

“IPA Hrvatska Sekcija provodi preventivno edukativne programe. Na godišnjoj razini, uključujući pučanstvo, gospodarske subjekte i institucije, ima nakladu od 120 do 160 000 besplatnih brošura s najaktualnijim sigurnosnim temama i to: ‘Nasilje i Mladi’, ‘Internet, ovisnost i mladi’, ‘Droge ovisnost i mladi’, ‘Alkohol, ovisnost i mladi’, ‘Igre na sreću, kocka, ovisnost i mladi’ te ‘Prometna bojanka za djecu’. Na stotine gospodarskih subjekata zaključili su ugovor o popustu na svoje usluge za članstvo IPA s Hrvatskom Sekcijom i njenim klubovima”, stoji na službenim stranicama hrvatske IPA-e.

No u razgovoru s nekoliko čitatelja Indexa, doznali smo da te brošure gotovo nikad ne dođu do škola i vrtića niti se zna gdje se one mogu preuzeti.

“Otkupili smo autorska prava”

“Predstavili su se kao policajci koje rade na prevencijama ovisnosti. Na prvu me nije zanimalo, no bili su uporni s pričom kako se brošurama i edukacijama o ovisnosti ne samo pomaže policiji nego pridonosi i sigurnosti u zajednici. Brošura je trebala stići u okolni vrtić, no nikada je nisam ni vidio”, kaže jedan od čitatelja Indexa.

Glavni tajnik hrvatske IPA-e Željko Turk i predsjednik te organizacije Miljenko Vidak objašnjavaju nam kako je IPA Hrvatska Sekcija do sada u proteklih 10 godina provedbe preventivno-edukativnih projekata sa sigurnosnim temama osigurala izradu 7 produkata, otkupila autorska prava od stručnjaka koji su ih izradili i za korisnike ih besplatno distribuira ciljanim skupinama.

“U okviru ugovora IV Nakladništvo pronalazi zainteresirane pojedince, gospodarske subjekte i institucije koji na komercijalnoj razini u našim produktima otkupljuju oglasni prostor i time ugovaraju svoju promidžbu i sudjelovanje u projektu. Na takav način je osigurano financiranje projekata, što je i predmet ugovora”, objašnjavaju nam iz IPA-e.

O tome tko stoji na čelu te izdavačke kuće te kako se dijeli dobit, u IPA-i ne žele razgovarati.

Prodaje se oglasni prostor

“Zaposlenici IV Nakladništva imaju ovlaštenje, potvrdu od strane IPA Hrvatske Sekcije da u okviru sklopljenog ugovora mogu obavljati prodaju oglasnog prostora (ne donacije) u produktima i ispostavljati pisane ponude zainteresiranim strankama. Oni se predstavljaju da ponudu obavljaju za Internacionalnu Policijsku Asocijaciju – organizaciju, što mi i jesmo, nikako se ne predstavljaju da su policajci ili predstavnici bilo kojih drugih organizacija, pa tako niti sindikata čije interese u nikom obliku ne zastupamo”, kažu nam tajnik i predsjednik hrvatske IPA-e kada smo ih upitali kako je moguće da se pri prodaji oglasnog prostora u brošurama pojedini ljudi iz te nakladničke tvrtke predstavljaju kao policajci.

Zanimalo nas je i postoji li ugovor ili nekakva suradnja s Ministarstvom obrazovanja oko dijeljenja stručne i edukativne brošure koja se dijeli u školama i vrtićima. Željeli smo doznati i postoje li odobrenja, no nismo dobili detaljan odgovor.

“Naši produkti brošure distribuiraju se tako da dospiju u ruke ciljanih skupina, a to su obrazovne institucije, športski klubovi, udruge, crkva i drugi subjekti. Primjerci brošura su besplatni za korisnike, još nitko nije odbio njihov primitak, a mnogi su zatražili dodatni kontingent”, objašnjavaju nam iz IPA-e.

Ministarstvo obrazovanja im je lani platilo 20 tisuća kuna, a ove godine više od 10 tisuća

Upitali smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jesu li im poznati IPA Hrvatska i brošure koje izdaje IV Nakladništvo te postoji li suradnja sa srednjim i osnovnim školama, odnosno Ministarstvom obrazovanja. Ispada da takve suradnje, iako se IPA hvali suradnjom s hrvatskim institucijama – nema.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovoga trenutka ne provodi preventivne aktivnosti u suradnji s Međunarodnim udruženjem policajaca (IPA-Hrvatska). Napominjem da je u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da školska ustanova organizira posebne izvannastavne aktivnosti koje se planiraju školskim kurikulumom i godišnjim planom i programom rada. Aktivnosti poput predavanja, podjele materijala i sličnog mogu se dogovoriti neposredno sa školama. Važno je da to škola planira godišnjim planom i programom i školskim kurikulumom”, kažu nam iz Ministarstva obrazovanja.

Iako nam to nisu rekli, Ministarstvo znanosti tvrtki IV Nakladništvo, koja izrađuje brošure, isplatilo je prošle, 2018. godine, gotovo 20 tisuća kuna, a ove godine do sada već 10.865 kuna, što je prilično čudno s obzirom na to da u Ministarstvu kažu da nisu upoznati s brošurama i djelatnošću IPA sekcije.

MUP: Ne radimo na prevenciji s IPA-om

Prodajni agenti IV Nakladništva u telefonskim pozivima i mailovima u kojima se prodaje oglasni prostor za edukacijske brošure o ovisnosti, naglašavaju sinergiju djelovanja s policijom, no ni u MUP-u ne znaju za bilo kakvu zajedničku akciju s IPA-om što se tiče edukacije o prevencijama ovisnosti i sličnom.

“Policijske uprave diljem Republike Hrvatske izrađuju promotivne brošure za različite preventivne aktivnosti koje se tiču suzbijanja nasilja, zlouporabe droga, sigurnosti biciklista i slično. Prema do sada dostupnim informacijama s terena, iz naših policijskih uprava, većina ih u protekloj godinu dana nije imala nikakvih aktivnosti s IPA-om, dok je mali broj policijskih uprava imao zajedničko sportsko događanje u spomen poginulim kolegama odnosno dijelili su se preventivni materijali”, kažu nam iz MUP-a.

Naime, policija ima Informativne centre za prevenciju koji djeluju u sklopu MUP-a pa je malo čudno da bi se poslovima prevencije bavili u suradnji s nekom udrugom.

MUP kaže da ne radi s njima, a ipak im je platio

“Informativni centri za prevenciju osnovani su kao ustrojstvene jedinice policije i postoje u Zagrebu, Rijeci, Puli, Osijeku, Varaždinu i Bjelovaru, dok je u Međimurskoj županiji osnovan Mobilni preventivni centar policije. U navedenim Informativnim centrima za prevenciju se provodi niz preventivnih programa policije za građane, djecu i mladež te pravne subjekte, kako bi se pravovremeno zaštitili i ne bi postali žrtvama različitih kaznenih djela. Od ostalih aktivnosti koje se tu provode izdvajamo edukacije ciljanih skupina, npr. djece i mladeži, umirovljenika, stručnih suradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama, djelatnika novčarskih institucija i ostalih, a s ciljem poučavanja samozaštitnom ponašanju i prevenciji kaznenih djela. Sastavni dio Informativnih centara za prevenciju su i izložbeni eksponati sustava tehničke zaštite koji nude mogućnost sigurnosnih rješenja. Tako građani mogu razgledati i upoznati se s tehničkim značajkama različitih vrsta sigurnosne opreme (satelitski alarmni sustavi, digitalni video nadzor, vatrodojava, plinodojava, protuprovalna vrata…)”, kažu nam iz MUP-a dodajući kako je IPA strukovno udruženje te nije ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Iz policije nam kažu da do sada nisu poslovali s IV Nakladništvom niti stoje navodi da se eventualno skupljanjem novca za brošure financijski podupire rad policije.

“Izvješćujemo da u traženom vremenskom periodu MUP nije, u materijalno-financijskom smislu, poslovao s tvrtkom IV Nakladništvo kao dobavljačem niti možemo na bilo koji način kako kažete dijeliti financijska sredstva. Policijske uprave diljem Republike Hrvatske izrađuju promotivne brošure za različite preventivne aktivnosti koje se tiču suzbijanja nasilja, zlouporabe droga, sigurnosti biciklista i slično”, kažu nam iz MUP-a te tako negiraju bilo kakvu povezanost s IV Nakladništvom.

No teško je u to povjerovati. Primjerice, u Državnoj riznici pronašli smo podatak da je u 2018. godini MUP isplatio IV Nakladništvu iznos od 2655 kuna iako nam u odgovoru, koji smo dobili u pisanom obliku, tvrde da prošle godine nisu bili u poslovnoj vezi.

Zašto preko donacija, a ne preko fondova i natječaja?

Zanimljivo je kako se IPA hvali na svojim stranicama da već gotovo deset godina radi na brošurama i edukacijama protiv ovisnosti, no do sada nikad nisu dobili neka financijska sredstva putem EU-a ili nekog hrvatskog natječaja. Naime, sve su skupili – donacijama poduzetnika. To smo ih i pitali, a odgovor smo dobili u pisanom obliku.

“Do sada nismo od bilo kakvih fondova Republike Hrvatske i Europskih Institucija, unatoč apliciranju na te fondove, /sredstva dobile institucije Republike Italije/ / niti proračunskih sredstava korisnici financijskih sredstava. Isključivo se financiramo iz sredstava članarine, donacija a preventivno edukativni program se samofinancira na opisani način”, kažu iz IPA-e u odgovoru koji smo dobili mailom. Iz tog odgovora može se zaključiti kako nikada, unatoč “iskustvu” i “stručnom” radu, nisu dobili sredstva na nekom natječaju.

Impresivna zarada za jednog nakladnika u Hrvatskoj

No vratimo se na tvrtku IV Nakladništvo. Naime, na čelu te tvrtke koja zove hrvatske poduzetnike i od njih traži novac, nalazi se strani državljanin Mario Schulz. Riječ je o tvrtki koja je osnovana još 1972. godine, i to u Austriji, a od početka je vezana uz udrugu International Police Association (IPA). Postoje podružnice u Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. U svim tim podružnicama model poslovanja, izdanjem brošura i prodajom oglasnog prostora, gotovo je isti. U Hrvatskoj djeluju od 2008. godine.

U 2016. i 2017. godini imali su prihode od 10,5 i 10,3 milijuna kuna, a rekordni prihodi zabilježeni su 2014. godine – 12,2 milijuna kuna. Te godine imali su dobit od gotovo 2 milijuna kuna, odnosno 1,959.200 kuna. Sličnu dobit imali su i 2016. godine kada su nakon oporezivanja bili u plusu 1,9 milijuna kuna.

Riječ je o impresivnim rezultatima u nakladništvu, posebice kada se zna za probleme kroz koje je prošao Algoritam prije dvije godine. Prihode na razini IV Nakladništva ima, primjerice, veliki izdavač Profil knjiga s 9,6 milijuna kuna, no i oni su 2016. godinu završili s minusom od 2,2 milijuna kuna. VBZ je imao prihode u 2017. godini od 20,2 milijuna kuna, no dobit im je u 2016. i 2017. godini bila na razini 30-ak tisuća kuna.

Slovenci upozoravaju na svoje “policajce”

Iako smo poslali upite IV Nakladništvu vezane za njihovo poslovanje te posebno onaj dio u kojem se agenti predstavljaju kao policajci, nismo dobili nikakav odgovor.

No slične slučajeve premreženosti udruge policajaca i ovog nakladnika našli smo u Sloveniji. I ondje su se, baš kao i u Hrvatskoj, mnogi poduzetnici žalili na agresivan marketing ovog nakladnika.

“Dobivao sam i deset poziva dnevno iako sam svaki put jasno dao do znanja da ne želim imati ništa s tim”, žalili su se Slovenci, kao i na činjenicu da im je bilo obećano kako će se brošure naći u više od stotinjak škola, no to bi se svelo na dvije do tri. Kako smo istražili, slovenska inačica IV Nakladništva, odnosno IV Založba, vezana je uz policijski sindikat koji je u nedavnom članku za Mladinu tvrdio da preko njih izdaje brošure, no da se ne radi o tipičnim oglasima, nego o sponzorskoj suradnji. Cijena oglasa je od 329 do 1700 eura, ovisno o veličini.

Afera je pukla jer je jedna reklama na bojanki o sigurnosti u prometu bila od jedne političke stranke, a takva bojanka našla se i u školi.

Šutnja iz IV Nakladništva

Zanimalo nas je kamo ide dobit IV  Nakladništva koja, kako smo se uvjerili, nije mala. U hrvatskoj udruzi IPA-e tvrde da nemaju pojma.

“Tko je vlasnik, tko na čelu, a tko zaposlenici i kako tvrtka dijeli svoju komercijalnu dobit, upućujemo Vas na upit njima”, tvrde u hrvatskoj IPA-i. No u IV Nakladništvu – šute.

INDEX.HR

Share via
Copy link