Svijet

JAVIO SE ČOVJEK KOJI JE ZARAZIO NAJMANJE 11 LJUDI SMRTONOSNIM VIRUSOM; Kaže da je očajan: ‘Bojim se, ne želim biti žrtveni jarac…’

Foto: Profimedia

Steve Walsh je prije dva tjedna, zajedno s još stotinjak osoba, sudjelovao na jednoj konferenciji u hotelu Grand Hyatt u Singapuru i tamo je najvjerojatnije ‘pokupio’ potencijalno smrtonosni virus. Sada strahuje da će kod kuće postati nacionalni žrtveni jarac

Vođa izviđača iz Hovea u Engleskoj, 53-godišnji Steve Walsh, nesvjesno je postao superširitelj koronavirusa nakon što se zaražen vratio kući s konferencije u Singapuru. Putem je zarazio najmanje jedanaestero ljudi. On se trenutačno nalazi u izolaciji u bolnici St. Thomas u Londonu. Osjeća se dobro, ali očajava i strahuje od toga kako će ga percipirati domaća javnost.

U međuvremenu, britanske zdravstvene vlasti nastavljaju tragati za osobama s kojima je Walsh bio u kontaktu nakon povratka iz Singapura kako bi bili podvrgnuti testiranju, piše Daily Mail.

 

Putem kući zarazio najmanje 11 osoba

Walsh je prije dva tjedna, skupa s još stotinjak osoba, sudjelovao na jednoj konferenciji u hotelu Grand Hyatt u Singapuru i tamo je njavjerojatnije “pokupio” potencijalno smrtonosni virus. Sada strahuje da će kod kuće postati “nacionalni žrtveni jarac”.

“Razgovarao sam sa Steveom i njegovom suprugom Cathy. Posve su prestravljeni i zabrinuti time što je postao žrtveni jarac zbog nečega za što nije kriv”, kazao je Walshev susjed za britanski Mirror dodavši da se ovaj smjesta javio liječniku kada je shvatio da bi mogao biti nositelj i širitelj virusa.

Na povratku iz Singapura Walsh je prevalio šest tisuća kilometara. Usput je posjetio prijatelje u Les Contamines-Montjoieu blizu Megevea u francuskim Alpama. Boraveći ondje, najvjerojatnije je zarazio 11 osoba, uključujući i svoje prijatelje, vlasnike planinarskog doma gdje je odsjeo te njihova devetogodišnjeg sina. Potom je iz Ženeve odletio u London zrakoplovom easyJeta u kojem je bilo više od stotinu putnika i članova posade. Po dolasku u Hove navratio je i u loklani pub u koji inače zalazi.

Kada je shvatio da bi mogao biti nositelj virusa, sam je nazvao liječnika i zatražio da bude podvrgnut testiranju u bolnici Royal Sussex County u Brightonu. Kada je ondje potvrđeno da je pozitivan na koronavirus, premješten je u specijalnu izolacijsku jedinicu bolnice St. Thomas u Londonu gdje se trenutačno nalazi.

Steve Walsh nehotice je postao superširitelj koronavirusa foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

U protekla 24 sata u dva doma zdravlja te u starački dom u Hoveu, obalnom engleskom gradu gdje živi Walsh, uvedena je karantena, a djeci u školi koju pohađaju Walsheva djeca rečeno je da ostanu kod kuće dok se ne potvrdi ili opovrgne da je i ondje proširena zaraza.

Žitelji Hovea optužuju zdravstvene vlasti da im je situacija izmakla kontroli jer su predugo skrivali podatke, odnosno identitet Walsha kao širitelja potencijalno smrtonosnog virusa, kao i podatke o njegovu kretanju otkako se 28. siječnja zaražen vratio iz Singapura.

“Čim sam saznao da sam izložen potvrđenom slučaju koronavirusa, kontaktirao sam svog liječnika opće prakse. Savjetovali su mi da odem u izoliranu sobu u bolnici, unatoč tome što nisam pokazivao simptome, a nakon toga sam se izolirao kod kuće prema uputama. Kada je dijagnoza potvrđena, upućen sam u izolacijsku jedinicu u bolnicu gdje ostajem do daljnjega, a kao mjeru predostrožnosti od moje članova obitelji također je zatraženo da se izoliraju”, poručio je Walsh.

net.hr

Share via
Copy link