Svijet

Zbog šokantne igre koja se širi TikTokom djeca lome lubanje: ‘izazov‘ se proširio i među splitskim školarcima, roditelji upozoravaju ostale!

Čuli ste za aplikaciju TikTok? Ako niste vi, najvjerojatnije jesu vaša djeca, pogotovo oni mlađi, školarci, ali i oni nešto stariji.

TikTok jedna je od najpopularnijih aplikacija na svijetu i stiže iz Kine. Proširila se svijetom velikom brzinom. Priča je krenula u Kini prvo s aplikacijom “Douyin” koja se pod imenom “TikTok” počela širiti svijetom i već početkom 2018. bila je najpopularnija aplikacija u Appleovom App Store-u.

Aplikacija je u Kini puštena tek u rujnu 2016. godine pod nazivom Douyin, a u SAD se pojavila dvije godine kasnije spajanjem s glazbenom aplikacijom Musical.ly, nakon čega dobija i službeno ime TikTok.

image

 AFP

TikTok društvena je aplikacija na kojoj je moguće objavljivati kratka videa, u trajanju od 15 do 20 sekundi. Sadržaji su  raznovrsni, od glazbe i plesa, preko komičnih skečeva do hrane, sporta i životinja.

Da biste gledali videa na “TikToku”, ne trebate se prijavljivati. Dovoljno je skinuti aplikaciju, ali možete se prijaviti putem e-maila ili bilo koje društvene mreže.

Većina je smatra brzom, kreativnom i zabavnom, a nekad je dobna granica, prema statistikama bila od 16 do 24 godine, sada puno puno niža. Poznaje je i mlađa domaća generacija.

Gotovo je svako starije dijete ima na mobitelu. Čak i ako ne snima videa sebe i svojih prijatelja ili ne sudjeluje u nekom od izazova na platformi (“TikTok Challenge”), vrlo vjerojatno gleda snimke koje objavljuju njegovi vršnjaci.

Međusobno se tako komentiraju, ‘lajkaju’ ili udružuju u snimanjima dueta. No iako je većina objavljenih sadržaja potpuno bezazlena i objavljena s ciljem zabavljanja ostalih, kao i svaka druga platforma, TikTok ima svoje rizike.

Stručnjaci propitkuju sigurnost popularne aplikacije, kao i načine na koje se korisnici mogu zaštititi.

Sigurnosna tvrka Check Point Research u prosincu je prošle godine otkrila nekoliko sigurnosnih propusta. Oni su hakerima omogućili manipuliranje sadržajem TikTok profila, brisanje videa, uploadanje neautoriziranih videa, privatna ‘skrivena’ videa učine javnima i konačno – otkriju osobne informacije pojedinca poput privatne e-mail adrese.

Indija je lani u travnju potpuno zabranila korištenje TikToka. Od 500 milijuna korisnika čak ih je 120 milijuna bilo iz Indije. Google i Apple povukli su TikTok sa svojeg “Playa” i App trgovine u Indiji, prema uputama Visokog suda u državi – aplikacija izlaže djecu pornografiji i seksualnim predatorima.

TikTok je u veljači 2019. godine morao platiti 5,7 milijuna dolara zbog ilegalnog prikupljanja osobnih informacija od strane djece u dobi ispod 13 godina, poput njihovih imena i adrese stanovanja.

Panika je, s druge strane, sada zavladala među roditeljima, ne samo zbog narušavanja osobnih podataka već zbog izuzetno uznemirujućih videa kojeg mladi korisnici objavljuju i sudjeluju u ‘izazovima’.

Ovaj video pod nazivom ‘Tripping Jump Challenge’ zadnjih se dana putem društvenih mreža proširio nevjerojatnom brzinom, a masovno se ove srijede počeo ‘šerati’ i među djecom i roditeljima iz Splita.

Šokirani roditelji ne mogu doći sebi i upozoravaju ostale da razgovaraju sa svojom djecom, da im ne bi palo na pamet, iako video na prvu djeluje bezazleno, slučajno ‘skidati’ izazov.

Izazov navodno potječe iz Južne Amerike, odakle se proširio u Europu i Sjevernu Ameriku. Početkom veljače ove godine na društvenim je mrežama objavljen video s upozorenjem gdje autor poručuje da je riječ o novoj modi koja se širi školama te da prihvaćanje ‘izazova’ može prouzročiti lomove lubanje i druge ozljede.

Bilježe se i prve žrtve, a izvještaji o lomovima i frakturama lubanje već pristižu sa svih strana svijeta.

Pogledajte fotografije i video.

Slobodna Dalmacija

Share via
Copy link