Zenica

Djeca maškarama izmamila osmijehe, ali i ukazala na probleme u Zenici

Foto: E. M./Klix.ba

Učenici KŠC “Sv. Pavao” i ove godine su bili učesnici maškara koje se već nekoliko godina tradicionalno održavaju čime je Zenica nastavila biti dio Evrope u ovom pogledu organizacije karnevala i maškara.

Direktor KŠC “Sv. Pavao” Vlatko Rosić je izjavio da je ovo njihova odgojno-obrazovna aktivnost i djelatnost kojom žele učenike potaknuti na kreativnost da izrađujući maske daju sebi oduška.

“Ovim smo potaknuli njihovu kreativnost i maštovitost, ali i pokazali to gradu Zenici. Ove godine nam je lijep dan i iznimno nam je drago da ćemo moći prošetati ulicama Zenice, imat ćemo i kratak program na trgu gdje ćemo podijeliti nagrade za najbolja odijela i maske učenika i naših uposlenika”, kazao je Rosić.

Današnje mašakre su svojim muzičkim programom uveličali i članovi duvačkog orkestra Željezara Zenica, a Zenica je prema Rosićevim riječima s maškarama dio evropskih gradova.

“Po cijelom svijetu i Evropi karnevali su dobili svoj značaj i zamah. Danas je posljednji karnevalski dan i mi se kao dio sistema katoličkih škola za Evropu pokušavamo približiti Evropi ovim tradicionalnim manifestacijama koje kod svih učesnika pobuđuju radost i razigranost”, kazao je Rosić.

Učesnici maškara danas su svojim maskama i odijelima, ali i performansama ukazali na probleme grada Zenice kao što je javni prijevoz, zagađenje zraka, ali i globalni problem bitnosti vakcinacije, prenosi Klix.

Share via
Copy link