BiH

Odbrana uhapšenog policajca iz Tuzle: Tužilaštvo krši prava našeg branjenika

Pozivajući se na član 11. stav 2. Kodeksa advokatske etike, koji obavezuje branioca da javnim saopćenjem da tačnu informaciju i spriječi pokušaj netačnog informisanja javnosti od tužilaštva, kao i utjecaj javne informacije na tok i ishod određenog postupka na štetu stranke koju zastupa, advokatski tim policajca kojeg čine Mirna Delalić i Tatjana Savić danas se obratio javnosti.

Kako su istaknule advokatice, već drugim saopćenjem za javnost Kantonalnog tužilaštva flagrantno se krši pretpostavka nevinosti, što predstavlja kontinuirano kršenje prava osumnjičenog koje je započelo njegovim lišenjem slobode, a nastavljeno uskraćivanjem prava da ga posjeti branilac i kulminiralo je saopćenjima za javnost.

“Jednostrano i selektivno tumačenje dokaza, kao i komentarisanje dokaza u predmetu koji je u fazi istrage, kao i tumačenje nepravosnažne odluke Općinskog suda u Tuzli, prije nego što je ista čak i uručena braniocima i to putem saopćenja za javnost, samo potvrđuje da odbrana opravdano ističe da Tužilaštvo TK ne može nepristrano voditi ovaj predmet, nego se stječe utisak da preovladavaju lični interesi jednog od rukovodilaca u istom”, kazala je odbrana policijskog službenika T.O.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u svom saopćenju za javnost, prema stavu odbrane policajca, kritikuje i vrijeđa branioce, svjedoke, pa i kompletnu javnost Bosne i Hercegovine, nazivajući ih degutantnim i optužujući ih za “spinovanje”, očigledno nezadovoljno izraženim negodovanjem građana Bosne i Hercegovine zbog načina na koji se postupa u ovom predmetu.

“Javnosti je sasvim jasno da privilegiju ovako ekspresnog djelovanja Tužilaštva obični građani rijetko kada imaju i da u većini slučajeva od dana prijave do dana kada se preduzme bilo koja radnja u postupku prođu mjeseci, pa i godine ili se te prijave negdje zagube. U cilju očuvanja sopstvene profesionalnosti i tajnosti istrage, za razliku od Tužilaštva, branioci neće iznositi detalje iz dokaznog materijala, nego će to učiniti na pravom mjestu, a to je sud”, navodi odbrana policajca i ističe da je Tužilaštvo u posjedu dokaza koji ukazuju na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje javnosti pokušava da predstavi kroz svoja saopštenja.

Zbog svega navedenog, branioci će se obratiti svim nadležnim organima radi procjene zakonitosti i poštovanja tužilačke etike u dosadašnjem postupanju Tužilaštva Tuzlanskog kantona u ovom predmetu.

Podsjećamo, 24-godišnjeg policijskog službenika T.O. prošle sedmice uhapsili su službenici Federalne uprave policije zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela zlostavljanje u službi i protivpravno lišavanje slobode jedne osobe.

Hapšenju je prethodila redovna policijska kontrola u saobraćaju, a u kojoj je T.O. slobode lišio 63-godišnjeg Mujagu Begića, supruga zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva TK Mirzete Begić.

Pored T.O. službenici Federalne uprave policije slobode su lišili i njegovog kolegu N.H. s kojim je skupa obavljao saobraćajnu kontrolu, ali je on nakon saslušanja pušten na slobodu i njemu će biti dodijeljen status svjedoka u ovom postupku.

Prema iskazu policajaca, Mujaga Begić je zbog naročito drskog ponašanja i omalovažavanja službene osobe priveden u prostorije Policijske stanice. Međutim, druga strana, odnosno Mujaga Begić te navode je demantirao, obrazloživši da je protivpravno uhapšen, kao i da je maltretiran.

Nesvakidašnjim saopćenjem za javnost reagovali su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, iz kojeg su, pored opisa dešavanja u spornoj policijskoj kontroli, policajce doveli u vezu i sa kriminalno aktivnim osobama, pozivajući se na prethodna saznanja.

Također, jučer su iz Tužilaštva TK kazali da je Općinski sud u Tuzli policijskom službeniku T.O. odredili mjere zabrane, kao i da je privremeno suspendovan s radnog mjesta.

Share via
Copy link