BiH

Povratnici u Višegrad žive od 45 KM u kući od najlona

Zbog izuzetno teške materijalne situacije Zejnil Halilović i njegova supruga, oboje razvojačeni branitelji Armije RBiH, prošle godine su se iz Vogošće vratili u Višegrad, gdje su živjeli prije rata u BiH. Iako imaju po 57 godina, na taj potez su se odlučili kako bi, obrađujući svoju zemlju, osigurali kakvu-takvu egzistenciju, piše Avaz.

Međutim, u njihovom prijeratnom kraju samo je Drina ostala zelena, sve ostalo je zapušteno, zaraslo u korov, prepušteno zaboravu…

– Kuća u kojoj smo živjeli je minirana i spaljena. Osposobili smo jedan dio za stanovanje, ali taj prostor još nije prikladan za dostojno življenje čovjeka. Nadali smo se da nam pomoć vlasti neće izostati. Međutim, za deset mjeseci nitko nam ništa nije pomogao. Čak nas nitko nije ni posjetio da vidi u kakvim uvjetima živimo. Ljeto smo proveli u dijelu kuće pokrivene najlonom. Zazidali smo dio kata kako bismo malo poboljšali uvjete stanovanja – kaže Zejnil.

Na sve načine se bore pokriti objekt i priključiti struju, ali kažu da je to za njih nedostižno jer, osim 45 KM dječijeg dodatka, nemaju drugih primanja.

– Od 2011. godine oboje smo nezaposleni. Sve su prilike da ćemo još dugo, umjesto električne energije, za osvjetljenje koristiti fenjere i petrolejske lampe. Zima nam nije išla naruku. Niske temperature dovele su do pucanja betonske ploče te nam prilikom i najmanje kiše vlaga uništava i ovo što smo do sada osposobili – dodaje Zejnil.

Bez obzira na sve, ne predaju se  i ne namjeravaju odustati od svog cilja – žele ostatak života provesti u Višegradu, u kući iz koje su protjerani.

Share via
Copy link