BiH

Povrat PDV-a i gospodarstvenici iz BiH u drugim zemljama

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UOUNO) BiH usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojim će se principom reciprociteta  omogućiti povrat PDV-a i gospodarstvenicima iz BiH u drugim zemljama.

Te izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prijevoznici, jer im je, kako je priopćeno , onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama budući da to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH.

Članovi UO danas su na sjednici usvojili Izvještaj o radu UNO za 2019. godinu, gdje su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda kao i poduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

Zbog nedovoljnog broja glasova nije usvojena izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji UNO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju neizravnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UNO.

Točke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od neizravnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda, jer su u tijeku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju, priopćeno je nakon sjednice.

Share via
Copy link