Svijet

Napeto na granici Turske i Grčke: Odjekuju detonacije šok bombi i suzavca

Situacija na granici Turske i Grčke sve je napetija, prenose mediji, navodeći da više od 10.000 migranata pokušava prijeći na tlo Evropske unije. Večeras su ponovo zabilježeni neredi.

U posljednjih 12 sati uhićeno je čak 280 osoba, saopćila je grčka policija, dok mediji izvještavaju o detonacijama šok bombi i suzavca.

Policija vodenim topovima rastjeruje migrante
FOTO: AFP

Migranti već danima slobodno prelaze Tursku granicu u čemu ih turska policija ne sprječava, dok s druge strane ograde, koja dijeli dvije zemlje, grčka policija vodenim topovima pokušava rastjerati migrante, mahom mladiće koji nasrću kamenjem na grčke vojnike i policajce.

Migranti kamenjem nasrću na vojsku i policiju
FOTO: AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bi u ponedjeljak trebao otputovati u Brisel po odgovor Europske unije na njegove zahtjeve.

Međutim, Johannes Hahn, komesar za budžet, je pozvao Erdogana da zaustavi “ucenjivačku politiku”, te podsjetio da su mnogi vrtići i škole i drugi objekti za koje se novac potražuje, već izgrađeni.


Migranti pokušavaju prijeći granicu
FOTO: AFP

Erdogan je naredio Obalskoj straži da zbog rizika spriječi prelazak migranata preko Egejskog mora. Nije poznato s kim će turski predsjednik razgovarati u Briselu.

Iz Idliba, koji je direktan povod najnovije migrantske krize stiže vijest o poštovanju primirja koje su dogovorili Rusi i Turci.

Share via
Copy link