Svijet

Švedske vlasti optužene za skrivanje stvarnog broja eksplozija i bombaških napada

Foto: Fah

Vlasti u Švedskoj optužene su za namjerno, pogrešno označavanje eksplozija i bombaških napada koje su klasificirali kao “štetu” kako bi iskrivile pravi opseg eksplozija u cijeloj zemlji.

Švedski ministar pravosuđa Morgan Johansson prošlog se četvrtka oglasio na Twitteru s tvrdnjom kako su se bombaški napadi u multikulturalnom Malmöu smanjili za 40 posto u posljednje dvije godine, unatoč drugim statistikama koje pokazuju velik porast bombaških napada širom zemlje.

Uz to, prema portalu Samhallsnytt, neki od eksplozivnih incidenata u Malmöu tijekom 2019. godine policija je klasificirala kao ozljede ili jednostavno kao štetu.

 

Primjerice, u siječnju je eksploziv koji je detoniran između dva taksija u gradu proglašen “štetom”, dok je u travnju eksplozija u školi zabilježena kao “ozljeda”.

Optužbe za manipuliranje statistikom dolaze samo nekoliko tjedana nakon što su zaposlenici Švedskog vijeća za prevenciju kriminala (Brå) otkrili da su na njih članovi uprave izvršili pritisak kako bi manipulirali podacima o kriminalu iz političkih razloga, prenosi Breitbart.

Podsjetimo, Švedska policija je u rujnu 2019. godine izvijestila da je broj eksplozivnih incidenata i bombaških napada u Švedskoj od siječnja do srpnja porastao za 45 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Prema vijeću za prevenciju kriminala (Bra), Švedska je prošle godine zabilježila velik porast broja eksplozija i bombaških napada, najmanje 236 u prvih 11 mjeseci 2019. godine. Broj eksplozija počeo je naglo rasti porastom priljeva ilegalnih migranata.

Share via
Copy link