BiH

Hifa Petrol objasnila zašto je u Posušju spustila dizel na 1,66 KM

Prije sniženja cijena goriva na BP Hifa Petrol u Posušju bila je za dizel 4 – 2,01 KM, a za dizel 5 – 2,21 KM. Jučer je kompanija Hifa Petrol izvršila sniženje cijene i za D4 i D5 tako da je aktualna cijena za oba dizela 1,66 KM.

“Ovom odlukom smo željeli da skrenemo pažnju javnosti vezano za situaciju u maloprodaji naftnih derivata u ovoj općini. Drastično sniženje cijene izvršeno je samo na našoj pumpi u Posušju, a kao odgovor nezakonitoj prodaji lož ulja na pumpama”, kažu iz Hifa Petrola.

Naime, iako su svjesni da ovom odlukom posluju sa gubitkom, iz kompanije naglašavaju da žele da se pokrenu potrebne aktivnosti oko nezakonite prodaje lož ulja na benzinskim pumpama u Posušju.

Oni podsjećaju da je Zakonom o akcizama BiH, čl. 32 I čl. 33 (“Službeni glasnik BiH”, br.49/2009, 49/2014, 60/2014 i 91/2017) izričito zabranjeno točenje lož ulja u bilo koje motorno vozilo, a što pojedini distributeri ne poštuju u općini Posušje.

“Očekujemo od poslovne zajednice i nadležnih institucija da poduzmu neophodne mjere kako bi se poslovanje u oblasti trgovine naftom i naftnim derivatima u Posušju uvelo u zakonske okvire. Potrošače savjetujemo da se informišu prije kupovine roba I usluga jer štetu u slučaju kupovine goriva lošeg kvaliteta nažalost snose sami. Odgovorno stojimo iza kvaliteta i kvantiteta goriva kojeg točimo na našim pumpama što potvrđujemo sa 474 ispitana uzorka goriva potvrđenog kvaliteta od ovlaštenih institucija u 2019. godini. Stojimo na raspolaganju svim potrošačima za sve upite vezane za oblast prometa nafte i naftnih derivata”, objašnjavaju iz Hifa Petrola.

Share via
Copy link