Svijet

Još pet novooboljelih od koronavirusa, sada Hrvatska ima 24 zaraženih

MINISTAR Vili Beroš potvrdio je da ima pet novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, sada ih je 24. Radi se o kontaktima ranije oboljelih iz Rijeke, a potvrđeni su tijekom noći. Oni su pod nadzorom i imaju vrlo blage simptome. Bili su u samoizolaciji i nema dokaza da su je kršili.

“Troje su bliski kontakti prva dva bolesnika iz Rijeke. Pod nadzorom su, bila je dulja inkubacija. Simptomi su blagi, gotovo da ih nema. Drugo dvoje su importirani, jedan se zarazio u Njemačkoj, drugi u Austriji. Jedan je sa srednje teškim oblikom bolesti, drugi je s blagim simptomima”, rekla je Alemka Markotić.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je stožer donio odluku o ograničavanju javnih okupljanja na 100 osoba. Ministar Božinović je rekao da situacija u Europi nije dobra te da Hrvatska uvodi nove mjere da se zaustavi širenje virusa.

“Najbolja zaštita je poštivanje svih naših uputa”, rekao je Božinović.

Rekao je kako je vrlo važno održavati higijenu.

“Najbolji način zaštite je striktno pridržavanje uputa koje navodimo. Osobna higijena, izbjegavanje nekih vrsta socijalnog kontakta, upute HZJZ-a… Ukoliko se toga ne pridržavamo, sve mjere će imati ograničen domet”, rekao je Božinović.

Sva sportska događanja trebaju se održavati bez gledatelja

Govorio je i o striktnim mjerama na granici te o drugim mjerama koje se poduzimaju. Dodao je da se javna okupljanja ograničavaju na maksimalno 100 ljudi.

“Sva sportska događanja trebaju se održavati bez gledatelja. Proširili smo popis zemalja na koje će se provoditi strože kontrole na granici prilikom dolaska njihovih državljana u Hrvatsku. To su Njemačka, Švicarska, Austrija, Velika Britanija, Španjolska i Švedska”, dodao je Božinović.

Ovo nije trenutak za putovanje

Božinović je rekao kako ovo nije vrijeme za putovanje izvan Hrvatske i preporučio je građanima da ne putuju.

“Takav odlazak, recimo na skijanje, nije dogovorno ponašanje”, rekao je Božinović.

Govorio je i o objavama na društvenim mrežama rekavši da su to laži.

Tko prekrši samoizolaciju kazneno će odgovarati

“Cilj je ovih konferencija da se pravodobno i istinito informiraju građani. Zato ćemo konferenciju sutra imati u 9 sati. Neki neodgovorni pojedinci koriste ovu situaciju kako bi podigli tenzije u društvu. Policija će pronaći i sankcionirati one koji to rade”, rekao je Božinović.

Capak je rekao da je kazneno djelo i kada netko izlazi iz karantene ili samoizolacije te dovodi druge u opasnost da ih zarazi. U izolaciji je trenutno 5900 ljudi i nemoguće je svaku tu osobu kontrolirati.

Jedan brat je ozdravio i pušten je iz bolnice

Ministar Vili Beroš je ranije danas potvrdio da je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” pušten brat prvooboljeloga od koronavirusa nakon što mu je nalaz bio dva puta negativan, dok su prvooboljeli i njegova djevojka još u bolnici.

Beroš je u izjavi potvrdio da je druga osoba koja je u Hrvatskoj oboljela od koronavirusa, brat blizanac prvooboljeloga, puštena kući, dok su brat i njegova djevojka, iako su im prvi nalazi negativni, još zadržani u karanteni. Ako i njima nalazi drugi put budu negativni, i njih će pustiti iz Klinike. Beroš je također pojasnio zašto Nacionalni stožer civilne zaštite donosi preporuke za provedbu mjera protiv širenja koronavirusa dok zemlje u okruženju umjesto preporuka donose mjere zabrane.

Ministar zdravstva kaže da su preporuke koje izdaje Nacionalni stožer u ovom trenutku kontrolabilne i učinkovite, no bude li potrebno, s obzirom na situaciju, ići će se i sa zabranama, prenosi Index.

Share via
Copy link