BiH

Radončić: Graničnoj policiji nedostaje zaštitna oprema, ja sam im donirao 4.500 pari zaštitnih rukavica

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je na svom Facebook profilu iznio poražavajuće informacije kad je u pitanju opremljenost pripadnika Granične policije.

– Naši su graničari i liječnici prva linija obrane od koronavirusa. Nažalost, zbog toga spadaju i u najrizičniju grupu potencijalno inficiranih. Ali danas me direktor Granične policije BiH Zoran Galić informirao da im akutno nedostaju zaštitne rukavice i zaštitne maske

Nasreću, uspio sam u jednoj privatnoj ljekarni u Sarajevu pronaćii, kao fizičko lice, kupiti 4.500 pari zaštitnih rukavica za hitnu donaciju našim graničnim policajcima.

Također, moj imenjak Fahrudin Solak, direktor Federalne civilne zaštite, nakon što sam ga upoznao s problemom, iz rezervi CZ izdvojio je 3.000 zaštitnih maski. Sve će to već danas biti uručeno Graničnoj policiji.

Molim sve institucije, koje imaju na raspolaganju, da pomognu Graničnoj policiji. Ali ove vatrogasne mjere, ipak, neće biti dovoljne.

Vjerujem da se bliži vrijeme kada će Vijeće ministara predložiti državnim parlamentarcima da se za vrijeme krize nakratko suspendira Zakon o javnim nabavama, isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal. Jer, džaba novci na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabave traju mjesecima. A sada su dani u pitanju.

 

Share via
Copy link