BiH

Velika potražnja za bijelim lukom, kilogram iznosi 12 KM

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Zbog straha od zaraze koronavirusom, građani čine sve da ojačaju svoj imunitet pa tako lijek pokušavaju pronaći na gradskim tržnicama među brojnim voćem i povrćem.

U želji da ponude što više, trgovci na tržnici u Sarajevu svoje štandove su obogatili velikim količinama bijelog luka koji se smatra prirodnim antibiotikom. Klix.ba doznaje od trgovaca da je kao nikada do sada porasla potražnja za bijelim lukom, a kilogram iznosi 12 KM.

Od trgovaca se doznaje i kako građani ne trebaju brinuti da će luka nestati, jer ga ima sasvim dovoljno.

Zanimljivo, trgovci su ispričali kako se bijeli luk posebno kupuje zbog navodnog čudotvornog recepta s bijelim lukom uz pomoć kojeg nam koronavirus ne može ništa. Kako točno glasi taj recept nisu znali reći, ali tvrde da je posljednjih dana velika potražnja za bijelim lukom.

Obzirom na činjenicu da je bijeli luk prirodni antibiotik, te da gubi u borbi s koronavirusom, jer je, kako sam naziv kaže, u pitanju virus, a ne bakterija, iz Kriznog stožera federalnog ministarstva zdravstva jasno pojašnjavaju:

“Antibiotici ne djeluju na viruse, samo na bakterije. Novi koronavirus je virus pa se shodno tome antibiotici ne bi trebali koristiti za prevenciju ili liječenje. Međutim, ukoliko ste hospitalizirani zbog 2019-nCoV, moguće je da dobijete antibiotike zbog mogućnosti bakterijske koinfekcije”, poručili su nedavno iz Kriznog stožera federalnog ministarstva zdravstva.

Share via
Copy link