BiH

Oni koji krše mjere izolacije će kazneno odgovarati, neka se objave njihova imena

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević je kazala kako je Stožer civilne zaštite uputio preporuku, kojom se preporučuje inspekcijskim organima i policiji da potiv osoba koje krše mjere izolacije, pored prekršajnih mjera, koriste odredbe Kaznenog zakona FBiH i kaznene odgovornosti za kaznena djela protiv zdravlja i širenja zaraze, te sprečavanje službene osobe u vršenju službene dužnosti, piše Faktor.

Ta je mjera uslijedila nakon niza kršenja odredbi o samoizolaciji osoba koje su ušle na prostor BiH.

– Pozivam ljude da ne krše odredbe samoizolacije i da ne dovode u pitanje svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih i svoje okoline. U tom smislu preporučuje se organima da javno objave ime i prezime, te mjesto prebivališta osoba koje ne postupaju po odredbama o samoizolaciji – kazala je Milićević.

Preporučuje se županijskim, općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite da sagledaju mogućnost pronalaska prostora za smještaj i izolaciju osoba koje prekrše mjere.

Vlada FBiH, dodala je, provodi aktivnosti s ciljem saniranja ekonomskih posljedica koronavirusa, te građane pozivaju da prijave sve one koji se ne pridržavaju naredbi.

– Dva veća klastera u vezi su s događajem u Konjicu. Do sada je 22 potvrđena slučaja, a evidentirana su tri generacijska kontakta. U slučaju Mostar, šest je potvrđenih slučajeva. U Unsko-sanskoj županiji evidentirana su tri klastera. Ukupno su evidentirana tri smrtna slučaja. U FBiH broj testiranih je 444, broj novih slučajeva je četiri, ukupan broj slučajeva je 52, a broj umrlih je tri – potvrdila je Milićević.

Share via
Copy link