Svijet

Koronavirus je među ljudima još od osmog mjeseca?

13439196

Još uvijek nemamo pojma na koji smo točno način dobili koronavirus, premda je sve izvjesnije da su šišmiši na nazgodan način upleteni u cijelu priču, a nemamo pojma ni što se točno događalo u tim prvim, ključnim danima širenja zaraze. Je li se proširila s mokre tržnice? Je li možda neprimijećena još puno prije nego što se vjeruje prešla i u druge krajeve svijeta? Gdje će izbiti iduće užasno žarište, poput onih u Wuhanu, Italiji i Sjedinjenim državama?

Nepoznanica je previše, a bitno ih je što brže i učinkovitije eliminirati, kako bismo isto mogli i s virusom SARS-CoV-2. Što ga bolje upoznamo, lakše ćemo suzbiti globalnu zarazu, a ‘početna supernova’ koju su preko karte svijeta nacrtali znanstvenici s Cambridgea i njihove kolege iz drugih europskih naučnih zajednica mogla bi dati odgovore na neka od važnih pitanja.

‘Supernova’ s Cambridgea slikovito pokazuje kako se zaraza proširila preko cijele planete, usput mutirajući. Njihovo bi otkriće, vjeruju, moglo biti korisno u registriranju još nedokumentiranih slučajeva. Koristeći se složenim modelima, algoritmima i kompjutorskim simulacijama, rekonstruirali su kretanje virusa SARS-CoV-2 iz Wuhana u Europu i Sjevernu Ameriku.

Analizirajući njegovih prvih 160 poznatih genoma vjeruju da su došli do podataka koji bi mogli predvidjeti njegovo kretanje u budućnosti, kao i nastanak mogućih novih žarišta, a došli su i do jedne neočekivane spozneje – da je ova vrsta koronavirusa s nama možda još od rujna.

Došli su do još jedne neočekivane spoznaje: da je tip virusa najsličniji virusu koji napada šišmiše najčešći kod oboljelih iz Australije i Sjeverne Amerike. Ne onih iz Wuhana, kako bi se moglo očekivati prema scenariju s mokrim tržnicama.

Vjeruju da su utvrdili i način na koji je virus mutirao. Prema njihovim proračunima, razvio se u tri tipa, koje su nazvali A, B i C. Ovaj prvi genetski je najsličniji onom izvornom, nađenom na šišmišima i ljuskavcima. Od njega se razvio B, a nakon još dvije mutacije iz B je nastao C.

image

izvor: PNASTip A otkriven je kod pacijenata s područja Wuhana, no nije bio najčešći. Njegove mutirane verzije, podtipovi tipa A, nađene su u Americi i Australiji kod zaraženih koji su ranije boravili u Wuhanu.

Dominantni tip virusa u Wuhanu bio je tip B, a isti je tip otkriven kod oboljelih duž cijele Istočne Azije pa je tako otkrivena jedna ruta kojom se širio. Nije daleko dospio, a odgovor na pitanje zašto je tako mogao bi biti poprilično bitan. Autori studije spominju mogućnost da se jednostavno u tolikoj mjeri promijenio da je prešao u novi tip, no spominju i mogućnost da mu je širenje van granica Istočne Azije zaustavila otpornost stanovništva na taj tip SARS-CoV-2.

Kako objašnjavaju, moguće je da je tip B bio imunološki prilagođen za zarazu stanovnika Istočne Azije, no kad je u stanovnika izvan tog područja naišao na drugačije imunološke sustave, nije bio dovoljno snažan za izazivanje epidemije.

Kod oboljelih u Europi dominira tip C. Nađen je među prvim oboljelima u Francuskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. U Italiju je, međutim, zaraza ušla iz dva smjera: preko Njemačke i Singapura. Taj singapurski podtip nije znatno zastupljen u kontinentalnoj Kini, nego u Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji.

Autori studije vjeruju da bi njihova analiza mogla pomoći u otkrivanju nedokumentiranih slučajeva, što bi omogućilo njihovu izolaciju i zaustavljanje širenja virusa i izbijanja novih žarišta zaraze, prenosi Slobodna Dalmacija.

Share via
Copy link