BiH

U FBiH nema lijekova za epilepsiju, traži se pomoć nadležnih

lijekovi

Udruženje “Dajte nam šansu” oglasilo se priopćenjem za javnost u kojem traži od ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića, federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, kriznih štabova Federacije BiH i KS, da hitno proznađu rješenje za nabavku lijekova: diazepam klizme od 5 i 10 mg, klonazepam 2mg i klonazepam 0,5 mg.

Iz Udruženja “Dajte nam šansu” navode kako je novonastala situacija s koronavirusom sa sobom donijela niz problema za građanstvo, te ističu kako se “obitelji djece osoba s poteškoćama u razvoju bore za život svoje djece, doslovice, jer ne mogu nabaviti lijekove koji su od ključnog značaja, lijekove koji zaustavljaju napade epilepsije, lijekove za redovitu terapiju kako bi epilepsiju držali pod kontrolom”.

Navode kako ovi lijekovi (diazepam klizme) mogu spasiti život jednom ljudskom biću, zaustaviti epi napad, smanjiti posljedice koje sobom nose epi napadi, ali kako im nadležni govore da se ne mogu uvijek nabaviti i da se strpe.

“Ovo je kršenje ljudskih prava, onih osnovnih, prava na život, prava na zdravstvenu sigurnost, što u ovom slučaju ove obitelji nemaju”, navodi se u priopćenju Udruženja “Dajte nam šansu”.

Share via
Copy link