Svijet

Srbija popušta mjere: Od 4. maja počinje javni prijevoz, otvaraju se kafići, tržni centri…

Srbija popušta mjere: Od 4. maja počinje javni prijevoz, otvaraju se kafići, tržni centri...Foto: Srđan ilić/PIXSELL

 

Doktorica Darija Kisić Tepavčević je kazala da je od koronavirusa preminulo još šest osoba od kojih su tri muškarca i tri žene te da je broj smrtnih slučajeva porastao na 168.

Hospitalizovano je 2.517 pacijenata, od čega je njih 79 na respiratorima te je doktorica naglasila da je sve manje osoba s teškim zdravstvenih stanjem. Također je navela i to da je porastao i broj oporavljenih i da je riječ o 1.260 osoba.

Epidemiolog Branislav Todorović je u svom obraćanju najavio i datume popuštanja mjera te naveo koji će sve sektori početi s radom. Među prvima, tačnije od danas (28. april) bit će otvoreni svi parkovi i šetališta, te će biti omogućeni svi treninzi na otvorenom uz napomenu da se svi moraju pridržavati epidemioloških mjera, izbjegavati prevelika okupljanja i držati se socijalne distance.

“Od 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu počinje s radom javni prijevoz, ali uz poštivanje navedenih preporuka i bez uključivanja klime. Također od 4. maja počinje s prometom i željeznički i međugradski saobraćaj za kojeg važe iste preporuke. Istog dana, 4. maja će se otvoriti restorani i kafići i u njihovim baštama se mora poštivati socijalna distanca i ljudi moraju biti zaštićeni, a isto vrijedi i za zatvoreni prostor uz preporuku da to poštivanje mjera bude rigoroznije i opreznije”, kazao je epidemiolog Tiodorović.

Tiodorović je kazao i to da će od 8. maja u Srbiji početi raditi tržni centri uz poštivanje svih epidemioloških mjera i izbjegavanja okupljanja velikog broja ljudi.

“Taskođer, od 11. maja će se otvoriti nekoliko vrtića u kojima će biti produžen i bit će produženi boravak u školama kako bi oni roditelji koji nemaju gdje ostaviti djecu, a moraju na posao zapravo počeli razmišljati o povratku na posao, a apelujemo i na poslodavce da organizuju rad tako da ne moraju oba roditelja raditi. Napominjem da neće svi vrtići raditi. Još želim naglasiti da će se od 18. maja avioprijevoz moći odvijati prema preporukama Evropske i svjetske organizacije i iz sagledavanja epidemiološke situacije. Svi navedeni subjekti uz saradnju sa zdravstvenim zvaničnicima će se morati adekvatno pripremiti za ovaj početak”, poručio je Tiodorović.

Na kraju je na konferenciji rečeno da se situacija u Srbiji znatno popravila, ali da koronavirus još nije pobijeđen i da se građani ne smiju opuštati, prenosi Klix.

Share via
Copy link