BiH

DRAGAN ČOVIĆ: Parlamentarna većina ne postoji

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu kako parlamentarna većina ne postoji, te kako su stavovi svakim danom sve udaljeniji.

– Moguće je uočiti kako neke stranke nešto dogovore, ali uzmite današnju i jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prethodnu sjednicu i vidjet ćete kako nema dogovora koji zastupa parlamentarna većina. Ide do toga kako se svjesno krše zakoni, konkretno Izborni zakon BiH, pa i Ustav kad se imenuju recimo tijela i smjenjuju članovi Središnjeg izbornog povjerenstva – rekao je Čović prilikom druženja s novinarima u Sarajevu.

Čović je dodao kako danas ima sastanke s liderom SBB Fahrudinom Radončićem, SNSD Miloradom Dodikom, SDA Bakirom Izebegovićem, kao i s veleposlanicima SAD i EU.

– Imao sam prije ovoga sastanak s Izetbegovićem, a tema tog jutrošnjeg sastanka bilo je nepostojanje parlamentarne većine i sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Jedini stav po tom pitanju moj je bio da treba samo da poštujemo Ustav i zakon – rekao je Čović podsjećajući na preciziran dogovor kada je riječ o raspodjeli 330 milijuna eura od MMF.

Naglasio je kako je sve dogovoreno, usvojeno i javnosti obznanjeno, te kako treba ići u njegovu realizaciju o čemu je u pisanoj formi informiran i MMF.

– Da bi se taj novac plasirao s Centralne banke BiH postoje jasne procedure i jedino što sada nemamo su odluke Vijeća ministara BiH koje bi trebale otići kao jasan naputak Centralnoj banci BiH u Sarajevu. Tu nema nikakve politike i to je posao koji je davno završen, a sve ostalo je nadmudrivanje – podvukao je Čović.

Na pitanje o eventualnom odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora, Čović je naveo kako bi u tom slučaju BiH prolognirala proces koji je ustavno definiran i ponavlja se svake četiri godine.

– Nadam se kako ćemo imati sve preduvjete da se organiziraju lokalni izbori uvažavajući sve kriterije koje bi stožeri i eksperti trebali dati u narednih par mjeseci kada je riječ o panademiji – dodao je Čović.

On je rekao kako se ne bi zanosio promišljanjima da je sada prilika da se postigne dogovor i o staroj ideji o objedinjavanju općih i lokalnih izbora.

– Da bi se to uradilo treba mnoge stvari promjeniti, možda čak i ustavno, a nisam uvjeren da imamo za to kapacitet. Da bi se Ustav promjenio treba dvije trećine u Parlamentu. Ne bih se zanosio. Moramo pronaći ambijent kako organizirati izbore u sada prihvatljivim zakonskim i ustavnim okvirima – kazao je Čović.

Kada je riječ o misi koju je kardinal Vinko Puljić služio 16. svibnja za žrtve Blajburga, Čoviće je rekao kako je to, što se njega tiče, misa kao i svaka druga širom svijeta, te ne bi to komentirao.

– Već sam ranije rekao kako je misa bila za žrtve svih nevino stradalih na križnom putu. Svaki zločinac, bez obzira o kome se radi je zločinac i svaka žrtva je žrtva bez obzira o kome je riječ. I ne vidim niti jednog razloga da dalje komentaram i buduće mise kojih će biti jako puno za duše ovih ili onih – naveo je Čović.

On je najavio kako će sljedeći tjedan 28. svibnja, biti održana sjednica Doma naroda o čemu je danas odluku donio Kolegij ovog doma.

Share via
Copy link