BiH

BiH od 1. lipnja otvara granice

Bosna i Hercegovina će prvog lipnja otvoriti granice, potvrdio je prije nekoliko dana predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Granice su sada otvorene za poslovne ljude, a jedan od uvjeta za njihov ulazak je da imaju negativan test na koronavirus. Međutim, problem su imali građani s dvojnim državljanstvom.

“Ako su državljani BiH dolazili s područja Republike Hrvatske s namjerom da uđu na područje BiH, a posjedovali su samo osobnu iskaznicu njima, naravno, nije bilo zabranjeno da uđu na područje svoje države, ali s obzirom da nisu posjedovali važeću putnu ispravu u smislu o zakonu o putnim ispravama, granični policajci sukladno odredbama zakona o graničnoj kontroli su izdavali prekršajne naloge”, kaže Svevlad Hoffman, savjetnik ravnatelja GP BiH.

Ovako je bilo prije nekoliko dana, međutim sada u Bosnu i Hercegovinu građani mogu ući samo s važećom osobnom iskaznicom ili samo s putovnicom.

“Vijeće ministara je već napravilo neke izmjene u ranijoj odluci, tako da osobe koje mogu ulaziti, dakle dvojni državljani i s osobnom iskaznicom. Dakle to je ranije bilo propisano da mogu ulaziti samo sa putnom ispravom odnosno s putovnicom, ta mjera je promijenjena”, kaže Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH.

Državljanima BiH mora biti omogućen ulazak u BiH bez obzira koju putnu ispravu imali.

“Državljanima BiH koji se pojave na graničnom prijelazu, BiH kao matična zemlja ne smije odbiti ulazak. Mi naše državljane moramo primiti bez obzira posjeduju li putnu ispravu, osobnu iskaznicu ili neki drugi dokument s kojim dokazuju državljanstvo BiH”, kaže zapovjednik Jedinice GP Velika Kladuša Refik Šabotić.

Granična policija BiH svojevremeno je podsjetila da je na snazi odluka Vijeća ministara po kojoj se u zemlju može ući samo s važećom putovnicom, a ne kao ranije s osobnom iskaznicom. Za brojne osobe s državljanstvom Hrvatske i BiH, koje za putovanja koriste osobnu iskaznicu, a nisu imale putovnicu, tada je nastao problem, jer nisu mogli ući ili izaći iz BiH i naplaćena im je kazna na osnovu Zakona o putnoj ispravi.

Share via
Copy link