BiH

Aluminij dan prije isključenja struje bivšim direktorima isplatio 536.000 KM

Podaci o isplati više od pola milijuna KM bivšim direktorima i radnicima nikome nisu jasni, pa ni Financijskoj policiji

Uprava Aluminija dan prije isključenje električne energije u ovoj kompaniji, nakon čega je došlo do obustave proizvodnje, isplatila je bivšim direktorima 536.000 maraka na osnovi sudskih presuda, otkriva avaz.ba.

To je utvrdila i Financijska policija Federacije u izvještaju koji je prije tri dana predan Vladi. Kompanije je za samo pola godine lani napravila 65 milijuna gubitka. Plaće su bile enormne, od 12.000 2014, do 6.650 KM 2019, u jeku najvećih problema. No, podaci o isplati više od pola milijuna KM bivšim direktorima i radnicima, među kojima je i Ivo Bradvica, nikome nisu jasni, pa ni Financijskoj policiji.

Tako je Bradvici isplaćeno 300.000 KM, Nikici Ljubiću – 95.000,00 KM; Tomislavu Lovriću – 94.000,00 KM; Dinku Mariću – 94.000,00 KM; Ružici Burić –  22.000 KM,  Mariu Gadžiću – 17.000 KM.

Faksimil izvještaja Finansijske policije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Foto: avaz.ba

Na pitanje, inspektora, citiramo: Tko određuje prioritete prilikom plaćanja obveza Društva s transakcijskih i deviznih računa i tko je odlučio što treba biti plaćeno s konsolidacijskog računa gospodarskog društva „Aluminij” d.d. Mostar na dan 09.07.2019. godine (dan prije isključenja električne energije)? Jesu li navedena blago rečeno neobična plaćanja prioritet konsolidacije ili su plod neekonomskih kriterija?, Dražen Pandža, direktor gospodarskog društva je odgovorio, citiramo:

„Zatražili smo da se donesu sudske presude i pravna služba je dostavila pravomoćne sudske presude na taj dan, te predmete koje su oni dostavili smo djelomično platili da bi umanjili obveze društva. Također napominjem da smo imali upozorenje i pozive od odvjetnika da ćemo imati podnesene kaznene prijave protiv Uprave društva radi neizmirenja pravomoćnih sudskih presuda. Apsolutno nisu bile izvršene isplate samo direktorima, bilo je isplata i radnicima, odnosno isplaćene su sve pravomoćne sudske presude djelomično – stoji u izvještaju Financijske policije.

Dnevnik.ba

Share via
Copy link