BiH

Migrantska kriza u BiH će eskalirati

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

U Bosni i Hercegovini se trenutno, prema našim procjenama, nalazi oko 7.000 migranata, od čega je njih 6.000 u privremenim prihvatnim centrima, rekao je za Dnevni avaz Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Prema njegovim riječima, samo u utorak imali su novih 107 migranata, i to 92 migranta u Sarajevu te 15 u Bihaću.

– Bojim se da će se broj povećavati kako se mjere koje su bile na snazi zbog koronavirusa budu popuštale. Vidim da su centri u Srbiji, gdje je bilo 9.000 migranata, napola ispražnjeni. Najviše zabrinjava njihovo kretanje prema BiH. Nemamo više smještajnih kapaciteta – upozorava Ujić.

Velikim problemom smatra i odlazak Fahrudina Radončića s pozicije ministra sigurnosti jer su podržavali njegove stavove u vezi s rješavanjem problema migrantske krize.

Naglašava kako otežano obavljaju poslove iz svoje nadležnosti jer nemaju proračun već dvije godine, nema sredstava nizašta, osim za redovite poslove koje uspijevaju uraditi.

– Najveći broj migranata samoinicijativno dolazi u ranim jutarnjim satima ispred terenskih ureda prijaviti se. Mi ih uspijevamo biometrijski obraditi i te podatke razmijeniti sa sigurnosnim agencijama – ističe Ujić.

Komentirajući situaciju da su migranti proteklih dana glavne vijesti crnih hronika, bilo kao žrtve napada bilo da se radi o međusobnom konfliktu, direktor kaže kako prate situaciju.

– U Srbiji se, također, događaju takve situacije, pa i kod nas. To su napadi na imovinu, lakša i teža kaznena djela. Sigurno će nakon pandemije koronavirusa i popuštanja mjera migrantska kriza eskalirati. Veliki broj migranata ima u Srbiji i Grčko koji se kreću i mi to pratimo – zaključio je Ujić.

Share via
Copy link