Svijet

Njemačka ruši negativni rekord, o radnicima izvana se i ne razmišlja

Početkom godine plan Njemačke bio je uvesti još stručne radne snage iz BiH, a sada je situacija takva da bi se neke tvrtke najradije riješile ili se rješavaju i onih koje imaju. Naime, vratimo se na taj početak godine. Novi useljenički zakon od 1. ožujka strancima izvan EU-a u Njemačkoj ukidao je barijeru po kojoj je prednost u traženju posla imao Nijemac ili drugi građanin EU-a, omogućavao nestajanje birokratskih problema, olakšavao uvoz radnika…, piše Večernji list BiH.

Promjena preko noći

Da bi privukli radnike, Nijemci su pokretali i internetske stranice sa slobodnim radnim mjestima kako gospodarstvo ni u jednom trenutku ne bi gubilo vrijeme. Sve je išlo u smjeru da najjača sila Europe bude još jača. I onda dolazi do pandemije koronavirusa, svijet staje, gospodarstva više ne rade, poslodavci se hvataju za glavu i traže pomoć države, radnici u svojim domovima čekaju rasplet situacije. Danas rijetki iz BiH pričaju o odlasku u “obećanu zemlju”, oni koji su se vratili ili će krenuti u privatni posao ili spadaju među one koji čekaju bolje dane za dignuti sidro. U Njemačkoj pak svjesni su da su željeli najbolje za svoju ekonomiju kada su radili novi useljenički zakon, međutim, nitko nije računao da će svijet ući u najveću zdravstvenu krizu koja, kada se uveže s gospodarstvom, spada među najveće ikad. Vladajuće njemačke stranke CDU/CSU već su najavile smanjenje daljnje imigracije radne snage zbog rastućeg broja nezaposlenih. Smanjenje će biti izvršeno na temelju odluke iz 2016. o olakšicama za građane zapadnog Balkana. Za one pak koji su ostali raditi u Njemačkoj brinu se iz Gospodarske komore FBiH te su od političkog vodstva BiH zatražili da pruže podršku u rješavanju problema s kojima se suočavaju ovdašnji radnici vani, a to se osobito odnosi na građevinski sektor jer je od 17. ožujka 2020. zbog koronavirusa obustavljeno izdavanje viza. U pismu je navedeno da su u pitanju dvije tisuće radnih mjesta, koliko ih jamči međudržavni sporazum između BiH i Njemačke. Pismo je poslano u danima kada se u BiH smirivalo stanje s pandemijom, međutim, kako se povećava broj zaraženih tako je i situacija sve složenija, a trenutačni njemački plan nije fokusiran na radnike iz BiH.

Najveća “radna kriza”

Također, šef Savezne agencije za rad Detlef Scheele izjavio je da će na ljeto Njemačka prekoračiti granicu od tri milijuna nezaposlenih. Raste nezaposlenost mladih, a smanjuju se i plaće, i to ženama više nego muškarcima. – Nadam se da četiri mjeseca korone neće uništiti sve što je desetljećima postignuto u vezi ravnopravnosti na tržištu rada. Moramo sve učiniti da se to ne dogodi – naglasio je Scheele. Nada se ipak da će se situacija nakon ljeta popraviti. Informaciju o “rekordnoj nezaposlenosti” potvrdila je i Savezna agencija za zapošljavanje (Bundesarbeitsagentur) najavljujući već ovo ljeto najveću “radnu krizu” nakon 2010. godine. I Savezna agencija za zapošljavanje posebice ukazuje kako bi koronakriza ovog ljeta mogla “posebno teško pogoditi žene”, ističući još kako je u svibnju ove godine broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao na oko 2,8 milijuna ili 6,1 posto. Pandemija je učinila nemoguće i preko noći je najjača gospodarstva svijeta bacila na koljena.

Share via
Copy link