Novi TravnikSrednja Bosna

NOVI TRAVNIK: Počeli “Dani maline”, ove godine dosta manje izlagača i posjetitelja

Danas je u Novom Travniku otvoren Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma „Dani maline 2020.”

Za razliku od prethodnih godina bilo je dosta manje izlagača ali i posjetitelja, za što je svakako kriva situacija s koronavirusom jer ove godine nije bilo izlagača iz regije.

Već 14 godina nastojimo kroz ovoj Sajam da pojačamo ekonomiju. Ove godine nam korona virus uzima danak ekonomije. Mi imamo proizvođače koji su krenuli prije dosta godina i želimo da im se zahvalimo jer bez njih ne bi bilo niti ovog Sajma, kazao je predsjednik Saveza „Organsko FBiH“ Sejad Herceg.

Cijena maline ove godine u maloprodaji  kreće se oko 4 KM po kilogramu, borovnice su 10 KM.

Slabija je prodaja nego prošle godine, vjerojatno zbog korona virusa, uspio sam prodati 20% i bit će dobro ako prodam još toliko, kazao nam je jedan od izlagača  Admir Turić.

Da je slabija prodaja potvrdio je i vlasnik Zdrave hrane “CIBUS” Slaven Čović.

Kao i prošle godine imamo izloženo preko 20 likera, tri vrste meda, energetsku bombu za imunitet…. Za razliku od prošle godine puno je manji odaziv ljudi pa je i prodaja manja u odnosu na prethodne godine, kazao nam je Čović.

Poznati pčela iz Travnika Ahmet Balić kaže da je  ova godina nešto lošija što se tiče pčelarstva zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Bile su velike oscilacije u vremenu, jučer je bio mraz na Vlašiću gdje su moje pčele. Tako da će ove godine biti manje meda nego prethodnih godina.

Za sutra je planiran i okrugli stol na temu “Konkurentnost domaćeg proizvoda”.

(drukciji.ba)

Share via
Copy link