BiH

Komšić: Propao je još jedan pokušaj blokade države

“Današnje usvajanje budžeta se nekome može učiniti kao neka redovna procedura, i to možda jeste neka normalna stvar u državama poput Njemačke, ali Njemačka nema političke stranke koje pokušavaju rušiti Njemačku. Bili su nam u pitanju izbori. Velika je snaga uložena da dođe do odgađanja izbora, i dovede se u pitanje funkcionalnost Bosne i Hercegovine, ali opet im nije uspjelo”, izjavio je Komšić.

Podsjetimo, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, tačnije oba doma tog zakonodavnog tijela, usvojila je budžet za 2020. godinu težak 1,8 milijardi KM, čime je konačno osigurano održavanje lokalnih izbora. Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

“Imat ćemo izbore, ali neka niko ne misli da će se na ovome završiti udari na Bosnu i Hercegovinu, moramo stalno biti na oprezu i raditi skupa. Zato mi je i žao što i u Sarajevu imamo stranaka koje neće da razumiju ko stalno radi protiv države, već smo im mi najveći problem. Mnogo jači bi odgovor probosanskih snaga bio kad bi se makar na ovim pitanjima složili, ali dobro, bože moj. Mi ćemo raditi svoj posao. Protivnici države neka nastave povlačiti svoje poteze, mi ćemo imati odgovor svaki put”, zaključio je Komšić.

Kako su izbori prvobitno bili zakazani za 4. oktobar, CIK BiH je bio primoran da donese odluku o odgađanju izbora za 15. novembar, a sada je neminovno da će biti održani, prenosi Klix.

Share via
Copy link