BiH

Od rujna minimalna mirovina 381 KM, zajamčena 478,91 KM

Umirovljenici koji mirovinu primaju iz federalnog proračuna još će u kolovozu primiti dosadašnje iznose mirovina, a već u rujnu slijedi povećanje. Tako će najniža mirovina ubuduće, umjesto sadašnjih 371,77 KM, iznositi oko 381 KM. Rast će i tzv. zajamčena mirovina, koja trenutačno iznosi 465,87 KM, piše Večernji list BiH.

Redovito uvećanje

Uvećana za 2,8 posto, koliko je najavljeno iz Vlade Federacije BiH, ova mirovina ubuduće će iznositi 478,91. I sve ostale mirovine, izuzev najviše, koja u Federaciji BiH već godinama iznosi 2174,48 KM, u rujnu će biti uvećane za 2,8 posto. Riječ je o redovitom uvećanju koje proizlazi iz članka 79. Zakona o MIO. Nedavno je o ovoj temi održan sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dviju federalnih udruga umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima.

Novalić je tom prilikom prisutne upoznao s aktivnostima Vlade glede rješavanja problema umirovljenika te im rekao kako će redovito uvećanje, koje je dosadašnjih godina rađeno u travnju, bit napravljeno u kolovozu, isplaćeno s mirovinama 5. rujna ove godine. – Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja svih mirovina od 1. siječnja 2020. godine – objasnio je Novalić.

U praksi to znači da će umirovljenik koji prima najnižu mirovinu u Federaciji BiH u rujnu dobiti 453 KM (381 mirovine plus 72 KM zaostataka), umirovljenik koji prima zajamčenu mirovinu, uz 478,91 KM mirovine dobit će i 91 KM zaostataka od prvog mjeseca. Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH, najavio je još jedno uvećanje mirovina do kraja godine. Naime, on ističe kako će udruge umirovljenika od Vlade Federacije BiH tražiti do kraja godine još jedno usklađivanje mirovina.

Koliko je dosad iznosilo

– Pri donošenju “koronazakona” umirovljenici su bili oštećeni za redovito usklađivanje mirovina, koje je trebalo biti 15. travnja. Sada je Vlada FBiH odlučila po prestanku važenja zakona 31. srpnja, umirovljenicima isplatiti ono što im pripada.

Umirovljenici su to primili s olakšanjem, ali nije to stimulacija ni neka nagrada. Dobili smo samo ono što nam pripada – govori Mehić. On je ovom prilikom podsjetio na zaključke Skupštine umirovljenika. – Imamo zaključke s naše sjednice Skupštine gdje i dalje tražimo izvanredno usklađivanje mirovina do kraja godine jer smo u ogromnom zaostatku. Naime, prije donošenje Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je trenutačno na snazi, četiri godine nije bilo nijedno povećanje mirovina, tako da smo spomenuti Zakon o MIO 1. ožujka 2018. godine dočekali s veoma niskim mirovinama – objasnio je Mehić.

Da bi moglo doći do izvanrednog povećanja mirovina, govorilo se i na spomenutom sastanku premijera Novalića s predstavnicima umirovljenika. – Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o MIO kojima će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina – zaključeno je na spomenutom sastanku održanom prošlog mjeseca.

Valja reći kako su dosadašnja izvanredna usklađivanja mirovina iznosila pet i deset posto. Podsjetimo, od redovitog uvećanja mirovina izuzeti su umirovljenici koji primaju najviše mirovine, kao i umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u ovoj godini. •

vecernji.ba

Share via
Copy link