KakanjSrednja Bosna

U Kaknju 20 porodica dobilo nove stanove: Kao da sanjamo, ne mogu vjerovati da se ovo dešava

U zgradu će biti smještena raseljena lica i izbjeglice, a gradnja je realizirana u okviru Regionalnog stambenog programa – RSP, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, piše Klix.ba.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johhann Sattler, šef delegacije Evropske unije u BiH, je kazao da se radi

“Evropska unija učestvuje u mnogim projektima i programa, ali ovo je meni posebno drag jer se radi o nečemu vrlo konkretnom. Danas ćemo dati krov nad glavom porodicama koje su ovo dugo čekale, ovo eu stanovi za one koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva”, kazao je Sattler.

Dodao je da je EU ovdje za građane BiH i da su tu kada stvari postanu teške.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata na području Federacije BiH povjerila je federalnom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić je kazao da je planirana gradnja 3.200 ovakvih objekata te da je do sada izgrađeno više od 50 posto širom BiH.

“Želim sreću ovim porodicama, a posebe zahvale idu EU, SAD-u i drugim organizacijama koje su pomogle izgradnju ovih objekata. Ministarstvo za ljudska prava se neće zaustaviti na ovome, a viđat ćemo se i u drugim bh. gradovima”, izjavio je Lučić.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice F BiH, je kazao da je plan uraditi deset zgrada do kraja godine.

“Ovo je rezultat zajedničke saradnje svih nivoa vlasti koji na donatorskom principu funkcionišu i dužni smo zahvalu svima njima. Danas će se 20 porodica useliti u svoje stanove, a među kojima su socijalne porodice i raseljena lica”, kazao je Ramić.

Načelnik Kaknja Aldin Šljivo je u obraćanju prisutnima kazao da je ovo novi koncept socijalnog zbrinjavanja u Kaknju.

“Ovo je lijepa i radosna vijest za nas Kakanjce. Mislim da je ovo značajan projekt za naše sugrađane. Ovo je novi koncept socijalnog zbrinjavanja jer smo u proteklim godinama pokrenuli tu ideju, ali se odnosilo na romsku populaciju. Proširujemo tu ideju i na raseljena lica i izbjeglice. Ovim pokazujemo spremnost i organizovanost da međunarodna sredstva uložimo u našu općinu”, pojasnio je Šljivo.

Esad Ćerimović 28 godina je proveo u izbjegličkim kampovima od Han Pijeska, Žepe, Srebrenice, Tuzle, Zenice, a danas su mu uručeni ključevi sigurnog krova nad glavom.

“Hvala svima što ste uveličali ovaj dan koji će svim stanarima značiti. Hvala načelniku Općine Kakanj i ministarstvima te predstavnicima međunarodnih organizacija. Ovo je fin doživljaj i nakon 28 godina smo pronašli mir. Nakon svih tih izbjegličkih kampova pronašli smo trajno rješenje. Ne mogu da vjerujem da se dešava ovo, kao da sanjam”, izjavio je Ćerimović.

Ukupna vrijednost zgrade iznosi 1.420.897, 53 KM, a učešće Općine Kakanj u projektu iznosi 374.584,40 KM.

Kontribucija općine Kakanj podrazumijeva dodjelu zemljišta za izgradnju višestambenog objekta, izdavanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, potom troškove tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole i druge potrebne dokumentacije, kao i osiguranje sredstava za kompletnu infrastrukturu koja podrazumijeva priključak na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Share via
Copy link