BiH

I OVO JE BIH: Ministar ostaje u fotelji usprkos optužnici za korupciju

Sulejman Brkić nastavio je biti ministar unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona i nakon što je protiv njega nedavno potvrđena optužnica za korupciju, objavio je BIRN. Na čelu Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona i dalje je Sulejman Brkić, ministar protiv kojeg je Općinski sud u Tuzli sredinom srpnja potvrdio optužnicu za korupciju. Iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da optužnica sadrži tri točke.

”U prvoj i drugoj točki optužnice on je optužen da je kao ministar unutarnjih poslova u Vladi TK-a koristio svoj utjecajni položaj, položaj ministra, i u više navrata protuzakonito posredovao i utjecao na direktora Uprave policije, a poslije toga i na vršitelja dužnosti direktora Uprave policije MUP-a TK-a da čine određene službene radnje koje nisu smjeli činiti”, kaže glasnogovornik Tužiteljstva Admir Arnautović. Objasnio je kako se ova točka optužnice odnosi na interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih službenika unutar MUP-a Tuzlanskog kantona, što nije u skladu sa Zakonom MUP-a niti sa zakonima o policijskim službenicima ovog kantona. Arnautović je dodao da je u optužnici jasno rečeno da je Brkić bio svjestan i znao da u odnosu na ta dva Zakona kompletnu operativnu samostalnost u radu Uprave policije MUP-a TK-a ima direktor policije te da je samo on zadužen za interna preraspoređivanja. Usprkos tome, Brkić je, prema optužnici, nastavio vršiti pritisak na bivšeg direktora Dževada Kormana i kasnije v.d. direktora. Njih dvojica, prema navodima iz optužnice, na to nisu željeli pristati niti su na ovakav način željeli prihvatiti instrukcije o preraspodjeli internog osoblja. Treća točka optužnice se odnosi na mjesec svibnja 2020. godine kada je Brkić kao ministar MUP-a TK-a, koji ima mandat predlaganja i imenovanja direktora Uprave policije MUP-a TK-a, Vladi predložio svog kandidata, mada je znao da kandidat kojeg on predlaže ne zadovoljava osnovne uvjete Zakona o unutarnjim poslovima, objasnio je Arnautović. ”Brkić je bio svjestan da taj kandidat u tijeku mandatnog razdoblja, u kojem će biti imenovan, stječe uvjete za starosnu mirovinu. To je bio eliminatorni uvjet za kandidata za direktora Uprave policije”, kaže Arnautović. Bez obzira na takva saznanja, Brkić je i dalje inzistirao na smjeni direktora Uprave policije Dževada Kormana, prema navodima optužnice, nakon čega je sazvao vanrednu sjednicu Vlade TK-a i “zatajio im informacije o ovim okolnostima”.

“Doveo je članove Vlade TK-a u zabludu, nakon čega je ovaj kandidat imenovan na mandat od četiri godine, što apsolutno nije u skladu sa Zakonom”, pojasnio je Arnautović. Ovu optužnicu sredinom srpnja potvrdio je Općinski sud u Tuzli. Brkić, član Socijaldemokrata (SD), na ročištu za izjašnjenje o krivici je rekao da se ne osjeća krivim. Sada se očekuje glavni pretres na kojem će Tužiteljstvo TK-a iznijeti dokaze koji su prikupljeni tijekom istrage. Odvjetnik Dževada Koromana Damir Alić postavlja pitanje o mogućnosti da Brkić svoj posao obavlja u potpunosti i ima pristup tajnim podacima.

“Ovo je jedna od sigurnosnih smetnji. Za ministra se može izreći kazna od jedne do deset godina zatvora zbog ovih krivičnih djela. Ovdje je izvjesno da se vodi postupak za teža krivična djela. Ne znam u kojoj fazi je provjera Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), ali mislim da se moralo odmah reagirati, a čim se zabrani rad jednom ministru da upravlja sistemom tajnih podataka, onda imate čitavu hijerarhiju koja se urušava ispod njega”, govori Alić. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nisu se zvanično oglašavali o Brkićevom pristupu tajnim podacima.

BIRN BiH nije mogao stupiti u kontakt sa Brkićem za komentar za ovu priču. Na telefon se nije javljao ni Brkićev odvjetnik Rusmir Tanović. Iz Tužiteljstva je pojašnjeno da su ministru Brkiću, zbog istrage, oduzeti mobiteli. BIRN navodi da se Brkićev predmet još nije našao pred Antikorupcijskom komisijom Skupštine Tuzlanskog kantona.

Share via
Copy link