Srednja BosnaTravnik

Poduzetnica iz Travnika Snježana Kopruner financira obnovu rodne kuće Ive Andrića

Na rodnoj kući Ive Andrića u Travniku u tijeku su radovi na redizajniranju partera i dvorišta koje osobnim sredstvima financira direktorica tvrtke GS-TMT Snježana Kopruner.

Nakon što su prvi strojevi počeli obavljati radove u dvorištu rodne kuće Ive Andrića uslijedile su i prve reakcije građana Travnika koji su izrazili zabrinutost zbog spomenutih radova ne znajući kako se radi i posljednjoj fazi rekonstrukcije objekta koji je od velikog značaja za Travnik.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić je kazala kako ih sve raduje briga Travničana jer je to pokazatelj kako trud više desetljeća na promociji lika i djela nobelovca Ive Andrića nije bio uzaludan, piše Klix.ba.

Maslić je objasnila i što je sve urađeno na obnovi kuće Ive Andrića.

Prema njenim riječima, trenutno se realiziraju posljednje faze na uređenju Rodne kuće Ive Andrića – sanacija i redizajn partera i dvorišta.

U vrijeme pandemije koronavirusa svi prihodi od ulaznica sveli su se na minimum, ali muzejska suradnica i donatorica Snježana Kopruner financirala je posljednju fazu uređenja rodne kuće Ive Andrića.

“Imamo sreću, da je naša muzejska suradnica, velika donatorica i dobrotvorka, gospođa Snježana Kopruner, koja se može mjeriti s najvećim travničkim vakifima, vezirima i drugim imućnim pojedincima koji su svoja sredstva dali za izgradnju javnih objekata, na korist svih građana ovoga grada, prepoznala naš rad i odlučila pomoći nam. Gospođa Snježana Kopruner ulaže svoja, ne mala sredstva, u sanaciju oštećenja na objektu rodne kuće Ive Andrića (izmjena trulih greda u prizemlju, ojačanje stropne konstrukcije koja nosi gornji kat kuće i koja je već bila u kritičnom stanju, uvođenje sustava grijanja u cijeli objekt, rekonstrukcija mokrog čvora, obnova dvorišta itd., uređenje i opremanje enterijera), a sve to prema projektu poznatih bh. arhitekata Amira Vuka Zeca i Josipa Ledića, kojim se redizajnira zatečena dispozicija partera u jedan funkcionalan, razigran, interaktivan prostor”, izjavila je Maslić.

Zamišljeno je da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetitelj u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena “Dram radosti”.

Share via
Copy link