BiH

Udaljeno 13 stranih državljana iz BiH

U posljednjih sedam dana, Služba je sa teritorije Bosne i Hercegovine deportirala 13 stranih državljana među kojima je pet državljana Afganistana, četiri državljanina Albanije i četiri državljanina Turske.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su osobe do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine bila pod nadzorom u Imigracionom centru.

Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa Srbijom, četiri državljana Afganistana su vraćeni u Srbiju dok su drugae osobe vraćene u zemlje porijekla.

Inspektori za strance u suradnji sa policijskim službenicima provodili su, kako su istakli, zajedničke operativne aktivnosti kontrole objekata u kojima se okupljaju migranti na području Unsko-sanske i Tuzlanske županije.

Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom osam stranih državljana iz Maroka, Libije, Pakistana, Alžira i Kube za koje je u postupku utvrđeno da su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je navedenim stranim državljanima izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini u periodu od jedne do pet godina i stavljeni su pod nadzor u imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 15.057 migranta od kojih je 14.144 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil, od čega je samo u posljednjih sedam dana predmetom rada bilo 225 migranata od kojih je 209 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.210 migranta, priopćili su iz Službe za poslove sa strancima.

Share via
Copy link