BiH

Dodik: Srbi su preživjeli ustaški genocid, preživjet će i Inzka

dnevnik.ba

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

 

 

Dodik je izjavio da je Inzkov problem to što BiH vidi kao centraliziranu zemlju bez Republike Srpske.

– Ovdje živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživjet će i Valentina Inzka – rekao je Dodik.

Kazao je da je Inzko činio i legalizirao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlaštena

– To što nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom ovdje funkcionira već 24 godine u liku zlotvora kakav je Inzko i drugi koji su ovdje, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u cjelini, provodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu – rekao je Dodik u Banjaluci.

Dodao je da je to kontinuitet i da se to vidi.

– Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlastima koja ne postoje. Tamo nikad nitko nije dao ovlasti, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Daytonskim mirovnim sporazumom – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocjenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp koji je rekao da to nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Inzko sada još jednom na ružan način obračunava s Republikom Srpskom.

Kazao je da su svugdje u civiliziranom svijetu osuđene osobe koje odsluže svoje kazne nakon toga slobodne u svemu, te da su prema tome Plavšić i Krajišnik imali sva prava.

Dodao je da sada Inzko drži predavanja Srpskoj, dok u isto vrijeme tolerira ono što se događa u Sarajevu, a kao primjer je naveo da se najveći broj zajedničkih institucija nalazi u sarajevskoj Ulici zelenih beretki.

– Zar netko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo? – pita Dodik.

Ponovio je stav prema kojem se BiH vidi uređena kao decentralizirana zemlja do maksimuma s dvije ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja s visokoautonomnom Republikom Srpskom.

Share via
Copy link